Тревожно: 60% от лекарствата, продавани по интернет, може да са фалшиви

От догодина се очаква да заработи система за верификация на лекарствата, внедрена по европейски регламент, с цел да се елиминират фалшивите лекарства

 15.09.2017 09:24
Тревожно: 60% от лекарствата, продавани по интернет, може да са фалшиви

До 60 % от лекарствата, продавани по интернет, може да са фалшиви. За това информира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова. Оказва се, че интернет продажбата на лекарства, които се предписват от лекар, всъщност е незаконна у нас. Ежедневен контрол по отношение на фалшивите лекарства у нас няма и не може да има докато не се направят съответните законови промени.

От догодина се очаква да заработи система за верификация на лекарствата, внедрена по европейски регламент, с цел да се елиминират фалшивите лекарства. Въпросната система обаче предизвика недоволство у собствениците на аптеки заради разходите, които те трябва да направят за интегрирането й.

„Самата система има за цел да генерира информация, до която ще имат достъп и контролните органи. Продажбата на лекарства по интернет е незаконна, с изключение на лекарства в сайтове, създадени към реални аптеки, които носят лого, което ние разпространяваме. По отношение на интернет, тъй като са правени такива проучвания, е установено, че до 60% от лекарствата, продавани по интернет може да са фалшиви“, посочи Асена Стоименова.

Според Николай Костов, който представлява Асоциацията на собствениците на аптеки, обаче, проблемите са в нелегалния бизнес, а не в легалния и аптеките нямат необходимост от внедряването на подобна система.

„Някакви шокиращи 60%, които мисля, че са верни, но те са за незаконните интернет аптеки. Те не касаят легалния бизнес. Искам да ви питам може ли нелегалният бизнес и статистиката, която касае нелегалния бизнес, да служи като аргумент за въвеждане на ограничения в легалния бизнес? Къде е логиката? Трябва да се купят четци. Средната им цена е над 2000 лева единия, но това не е нищо, защото е еднократно. Огромният разход е за труд. 180 млн. опаковки трябва да бъдат сканирани на входа и изхода. 360 млн. пъти - огромен, безсмислен, човешки труд. Защо?“, попита Костов.

Като тревожен бе изтъкнат фактът, че 587 аптеки у нас не разполагат с аптечен софтуер. Само 58 са аптеките, които ползват софтуера за лекарства на свободна продажба.

 

източник: Дарик

снимка: Thinkstock/Getty Images

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери система | бизнес | интернет | фалшиви | лекарства | аптеки

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори