Трета лента за магистрала Тракия.

Целта на ТОЛ-системата е да се увеличат приходите в АПИ.

 20.07.2017 07:41
Трета лента за магистрала Тракия.

Възможно е  магистрала "Тракия" да има по още едно платно в посока София-Пловдив, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждането в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища.

За "Тракия" разглеждаме варианта и сме започнали процедури по проучване на възможностите за разширяването й поне до Пловдив с още една лента в двете посоки, уточни  министърът, цитиран от "Фокус".

Нанков коментира, че на моменти магистралата е вече прекалено тясна. Той представи данни и отчете, че през 2015 и 2016 г. средно трафик камерите в пиковите летни дни по "Тракия" в посока София и посока Бургас дневно са засичали между 32 -33 хил. автомобила. "През най-тежкият ден на 2016 г. трафик камерите са засекли 37 640 автомобила. Тази година имаме над 40 000 автомобила", коментира Нанков.

По време на изслушването си той поясни, че целта на ТОЛ-системата е да се увеличат приходите в АПИ. "Това са анализите, които показват различните консултанти", уточни той.

Нанков посочи, че пътният сектор се издържа основно от лекотоварните автомобили, като в последните години тенденцията е делът им да нараства. Съотношението през 2015 г. е било 64% леки автомобили и 36% тежкотоварни, а през 2016 г. приходите от леки автомобили са над 70 % от общия дял.

По думите на строителния министър има подготвен проект за структурни промени в АПИ заради ТОЛ-системата. Министър Нанков уточни, че е включено създаването на отдел "Електронно таксуване" към Дирекция "Пътни такси и разрешителни". "Новото звено се ангажира с редица дейности“, каза регионалният министър и поясни, че се очаква новото звено да бъде готово в рамките на месец август.

Според регионалния министър след 7-мия месец от стартирането на договора за ТОЛ-системата ще имаме функционираща система, която ще генерира приходи. Нанков посочи, че има два етапа – 7 месеца срок за внедряване и изграждане на системата и 12 месеца за оценка на ефективността и отстраняването на дефектите й.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери автомобили | министър | посока | автомобила | Тракия | 2016 | приходите | системата | уточни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори