Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация

Това стана възможно, след като на 30 ноември близките на изпаднал в мозъчна смърт 51-годишен мъж взеха решението да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора.

 01.12.2023 19:35
Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от Изпълнителна агенция (ИА) „Медицински надзор“. Това стана възможно, след като на 30 ноември близките на изпаднал в мозъчна смърт 51-годишен мъж взеха решението да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора. 

Благодарение на тяхното решение на 1 декември медицински екип на Военномедицинска академия, трансплантира черен дроб на 49-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „Александровска“ трансплантираха бъбреци на 61-годишна жена и 43-годишен мъж. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.  

От Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднесоха искрени съболезнования към близките на мъжа и изразиха благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваха и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

От началото на годината до момента, реализираните донорски ситуации в страната са 21, като осем от тях са в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, посочиха още от изпълнителната агенция. 

 Снимка: iStock/Getty Images

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери след | годишен | живот | органи | трансплантация | близките

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори