Търговци пробутват мостри на телефони за нови

Устройството е ползвано известно време, след това са му възстановени фабричните настройки

 24.02.2019 14:50
Търговци пробутват мостри на телефони за нови

Търговска верига е наказана за нелоялна практика, според която на купувач е продаден телефон, който му се представя за нов, а се оказва, че това е мострен модел, който е бил дълго време  в съответния шоурум. Купувачът установява, че в паметта на устройството има съхранени снимки, направени преди няколко месеца. Това предизвиква намесата на проверяващите органи и довежда до санкция.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов обяснява, че и в миналото контролният орган се е произнасял по подобни казуси. „Без това да бъде представено на вниманието на потребителите, се продаваха като нови т.нар. рециклирани телефони. Т.е. устройството е ползвано известно време, след това са му възстановени фабричните настройки, няма видими следи от това да е било употребявано и сигурно до голяма степен притежава достойнствата на ново”, казва той. „Но търговецът е длъжен, винаги когато продава такъв тип стоки, да информира коректно потребителите”, добавя Маргаритов”. И посочви, че „това е едно от проявленията на нелоялната търговска практика – спестяването на тази важна информация, която, ако би била известна на съответния човек, той най-вероятно не би продължил по-нататък със сключването на сделката”.   

Снимка: nixanbal.com

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери телефони | общество | търговци | КЗП

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Niki 24.02.2019 15:14

Търговци като Теленор, А1 и Виваком ги правят тези номра и към днешна дата. Няма какво да се лъжем всички гонят някакви таргети за да поучат по-висок донус независимо, че плановете които предлагат са далеч над стандарта на живто на българина. Контролните органи да се заемат точно с плановете! Другата простотия от страна на телекомите е да се слагат канали които изобщо не се гледат, но са задължителни и ето и оттам цената на плана. Трябва да се приеме, че клиента е прав, но явно за телекомите не е така.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори