Търсят се: Над 3000 учители в цялата страна

Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, по информатика, по чужди езици, начални учители и...

 16.08.2017 10:00
Търсят се: Над 3000 учители в цялата страна

Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, информатика, чужди езици, начални учители и учители за целодневната организация на обучение, както и учители за предучилищното образование. Това каза председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Тя коментира, че сега учителите и приравнените към длъжността "учител" са общо 93 000. Търсят се над 3000 учители, тъй като 3160 от учителите, които работят в момента са пенсионери. Тези педагози преподават в училище, защото на техните места "няма млади учители".

Много е важно и трябва да се знае, че вече учителите няма да бъдат назначавани на работа за няколко месеца или до приключване на учебната година - например до 30 май, до 15 или 30 юни, а ще бъдат назначавани от 15 септември до 15 септември, обясни Такева. Тя отбеляза, че това е изискване по Кодекса на труда и за него има писмо на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което той категорично предупреждава, че "директорите трябва да спазват Кодекса на труда".

"Досега училищни директори нарушаваха Кодекса на труда и нито един министър не обърна внимание на това, а 8000 учители работят на срочни договори и не могат да ползват услугите на бюрата по труда, защото нямат девет месеца, в които да са работили през годината", обясни Такева.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери година | учителите | учители | Директори | труда | Такева | Кодекса

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори