"Черен петък" преля в "Черен уикенд"

„Слага се един процент за „Черния петък”, после се добавя още някакъв процент – да, цената се сваля още малко, но търговецът механично събира тези два процента и изведнъж вие виждате един бомбастичен процент 50-60, а истината е, че в рамките на новата кампания новата цена е с около 20% по-ниска от досегашната”

 25.11.2018 08:17
"Черен петък" преля в "Черен уикенд"

И тази година Черният петък се удължи като преля в Черен уикенд. Това е валидно още повече за онлайн пазаруването. В деня на голямото пазаруване от КЗП информираха, че голямата част от проверките са регистрирали коректни търговци. Такива са  и офертите от типа „плащаш едно, взимаш две”. По думите на Димитър Маргаритов, председател на КЗП, това е така, защото търговецът преценява, че е по-изгодно за него да пласира една или друга стока по този начин, вместо да загуби от нея 100%, като я изхвърли. „Това ще минимизира тази загуба и ще даде възможност на потребители, които желаят при това положение да си закупят един или друг продукт, да го направят по-изгодно за тях. Най-важното е, когато става дума за складови наличности, които са постояли доста тук и там, стоката да е в срок на годност и да е подходяща за експлоатация”, уточни той. 

При покупката на стоки втора употреба потребителите запазват всички свои права по закон, коментира Маргаритов. „Ако има дефект, имат право на рекламация”, даде пример той. И добави, че търговецът е задължен да предостави цялата информация относно цените и тяхното формиране. „В случай че става дума за битова електроника – техническите характеристики, гаранционните срокове и начините, по които може да бъде решен евентуален проблем”, казва още той.

 Тъй като предстои да започне другото голямо пазаруване - за Коледа, трябва да продължим да бъдем много внимателни.

При преливането на кампанията „Черен петък” в Коледно-новогодишните намаления може да се стигне до констатирани и санкционирани от контролния орган в минали периоди случаи на нелоялни практики. „Слага се един процент за „Черния петък”, после се добавя още някакъв процент – да, цената се сваля още малко, но търговецът механично събира тези два процента и изведнъж вие виждате един бомбастичен процент 50-60, а истината е, че в рамките на новата кампания новата цена е с около 20% по-ниска от досегашната”, описва възможна ситуация Димитър Маргаритов.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери петък | Маргаритов | процент | черен петък | пазаруване | търговецът | черен уикенд

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори