Борисов: Компромис може да се направи само за учениците

"След 31 януари ще взимаме решение, освен учениците, кое друго можем да отворим и за колко, с ясното съзнание, че ако кривата тръгне нагоре, с тези мерки, които се прилагат, веднага кривата тръгва надолу. Аз дойдох на това съвещание много по-оптимистично настроен", призна премиерът Бойко Борисов.

 21.01.2021 11:23
Борисов: Компромис може да се направи само за учениците

Към момента властта има решение само за връщането на училище на големите ученици от 5 до 12 клас от февруари с редуване. За разхлабване на други мерки след 31 януари на този етап не става въпрос - ще се решава допълнително. Причината са обезпокоителните данни в Европа за настъпването на в пъти по-заразния нов вариант на коронавируса. Това стана ясно от изявлението на кризисния щаб за борба със заразата по време на традиционния брифинг в четвъртък, на който изненадващо се появи и премиерът Бойко Борисов.

"За учениците имаме компромис. Дотук компромис - да. Това, което се разбрахме, е, че до 31 януари наблюдаваме как вървят броят заболели и починали. След 31 януари ще взимаме решение, освен учениците, кое друго можем да отворим и за колко, с ясното съзнание, че ако кривата тръгне нагоре, с тези мерки, които се прилагат, веднага кривата тръгва надолу. Аз дойдох на това съвещание много по-оптимистично настроен", призна премиерът Бойко Борисов.

"Оптимизма, на база днешните показатели, много рязко докторите го опровергават. Но това, което Кунчев ми разказа снощи от срещата си с ръководителите от Европа, това, което Балтов и Мутафчийски ми казаха, даже се изпокарахме с министрите", коментира премиерът, който призна, че е събрал здравните експерти на съвещанието със съвсем друга нагласа.

По повод недоволството на ресторантьорския бранш, Борисов посочи, че тяхно право е да протестират, но в същото време обяви показателни данни - от 30 хил. заети в този бизнес, само 6300 са подали заявления за подпомагане от държавата. Това ще рече, че голяма част от ресторантите са в сивата икономика и не осигуряват служителите си. 

Премиерът не коментира фактите, но посочи, че работниците в тези заведения няма как да бъдат подпомогнати, колкото и да й се иска на държавата да не ги държи без пари.

"Прави впечатление че от близо 30 хил. 6300 са подали заявления за подпомагане - защо, оставям на вас да преценитеНяма как да им дадем на работниците от тези заведения, защото са в сивия сектор", заяви премиерът.

"Рискът е огромен от този нов щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, бъдат разпуснати и други от мерките, коментира Борисов.


Той посочи, че управляващите са наясно, че с пускането на децата обратно на училище може да има леко повишаване на заболяемостта. За радост празниците и връщането на децата в началните училища и детските градини не повишиха заболеваемостта и дай боже, така да бъде и с другите ученици, изтъкна премиерът. "Това е изключително важно. Ние засега сме оазисче, рискът да отпуснем мерките може да доведе до голяма заболеваемост и разбира се, броят на починалите. 1520 са починалите само вчера във Великобритания, допълни Борисов.

"Спорът е голям, но удължаването на мерките е още 100 млн. допълнително, пари, които се дават за неработещ бизнес", коментира премиерът евентуално удължаване на частичния локдаун. Той посочи, че държавата в такава ситуация ще продължи да подпомага ударения бизнес, но няма да има повишение на БВП.

Източник: dariknews.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери учениците | Борисов | Това | тези | коментира | държавата | премиерът | посочи | мерките | януари

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори