България вече има редовно правителство с премиер Николай Денков

След като се регистрираха 235 депутати и се събра кворум председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков откри извънредното заседание, на което трябва да се гласуват три решения - избор на министър-председател, приемане на структура и избиране на Министерски съвет на България.

 06.06.2023 15:56
България вече има редовно правителство с премиер Николай Денков

Със 132 гласа "За" депутатите от 49-ото Народно събрание гласуваха и официално избраха Николай Денков за министър-председател на страната и подкрепиха правителство "Денков-Габриел", като "За" гласуваха 131 депутати, "Против" бяха 69, нямаше "Въздържал се". 

След това новите министри и премиерът положиха клетка пред парламента, след което прозвучаха химните на България и Европейския съюз. 

След като се регистрираха 235 депутати и се събра кворум председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков откри извънредното заседание, на което трябва да се гласуват три решения - избор на министър-председател, приемане на структура и избиране на Министерски съвет на България.

"Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат страната ни да има редовно правителство. Днес е денят да изберете кабинет, който има смелостта и експертизата да вземе важните решение и да носи отговорността за тях", това заяви кандидатът за премиер Николай Денков, който представи пред депутатите структурата, съставът, основните приоритети и цели на проектокабинета "Денков-Габриел", като уточни, че първите девет месеца той ще е министър-председател, а вторите девет месеца на поста ще бъде Мария Габриел (ГЕРБ-СДС)

Денков се ангажира кабинетът, ако бъде избран, да внесе бюджет с три процента дефицит, да изпълни ангажиментите си от международната програма, да работи за влизане на България в Шенген и еврозоната, да работи в тясна координация с Народното събрание за реализиране на законодателната програма, в т.ч. и промени в Конституцията.

"Детската ми мечта не е била да бъде премиер на държава в остра политическа криза, с разделено общество, детската ми мечта беше да бъда учен и аз я реализирах", каза Николай Денков и допълни: "Затова, ако не бъдат реализирани приоритетите, ще си подам оставката", заяви Денков.

След като номинираният за премиер с втория проучвателен мандат на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков представи приоритетите и структурата и състава на проектокабинета, в пленарната зала на Народното събрание започнаха разискванията. 

На балкона в Народното събрание е президентът Румен Радев, бивши председатели на парламента, представители на вероизповеданията, регистрирани у нас, бившият служебен премиер Стефан Янев, представители на дипломатическия корпус.

"Надявам се правителството да не предава националните интереси, така както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели", каза Радев и допълни: "Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция, защото тя обезсмисля изборите, а изборите са основата на демокрацията". 

В пленарната зала е служебният премиер Гълъб Донев и министри от кабинета.

"За тези 10 месеца управление на държавата ние осигурихме обстановка на спокойствие, сигурност и предвидимост на управлението", заяви Донев.

По думите му служебното правителство е върнало взимането на решения за бъдещето на България. "Гарантирахме на българските граждани и бизнеса една спокойна среда, така че предаването на управлението ще бъде спокойно", посочи Донев.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БГНЕС

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | месеца | министър | председател | Николай | събрание | правителство | премиер | Габриел | Денков

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори