Вицепремиерът Марияна Николова: Топим се с 50 хиляди на година

Николова обясни, че могат да се вземат добри примери за справяне с демографския проблем от Унгария

 22.05.2019 10:00
Вицепремиерът Марияна Николова: Топим се с 50 хиляди на година

Към моя кабинет структурирах работна група, която ще изготви нова визия за нова демографска политика. Тя включва експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници. Това каза вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова в ефира на „Здравей, България". Вече са проведени разговори с лекари, които са поставили и конкретната проблематика, свързана с раждаемостта, пренаталните проблеми. Демографската политика не е проблем само на България, но и на целия ЕС. Тя е хоризонтална, секторна политика и зависи от всички институции, които трябва да бъдат обединени и единни в процесите на вземане на решение за мерките, които се прилагат, коментира тя.

Николова обясни, че могат да се вземат добри примери за справяне с демографския проблем от Унгария. „Правим сравнително-правен анализ на законодателството, който е в процеса на рамките на работната група и след като експертите си дадат заключенията, ние ще обявим и конкретните резултати. Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измерими, съобразно възможностите на държавата", заяви вицепремиерът. Тя добави, че МТСП предлага различни социални мерки, които са за подпомагане на майките с домашни помощници. Най-важното обаче са детските градини и аз мисля, че те трябва да са безплатни поне до 5-годишна възраст на детето и в училищата да се осигури необходимия храноден на децата, каза Николова.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери трябва | политика | проблем | Николова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Защо? 22.05.2019 15:16

Ако беше правен ежегоден анализ защо се топим, цифрите щяха да са доста по-малки. Виновни са и законите в ресора. Откъде се вмирисва рибата?


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори