ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат кабинет с ротационен премиер

Идеята е евентуалният бъдещ редовен кабинет да работи 18 месеца. В първите 9 от тях премиер да бъде Денков, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. Във втората половина на обозначения период пък министър-председател да стане Габриел, а Денков да бъде неин заместник.

 22.05.2023 15:43
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат кабинет с ротационен премиер

Ръководствата на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" са готови да излъчват премиери от двете формации на ротационен принцип. Това стана ясно по време на пресконференция на двамата кандидати за поста мионистър-председател - Мария Габриел и Николай Денков.

Идеята е евентуалният бъдещ редовен кабинет да работи 18 месеца. В първите 9 от тях премиер да бъде Денков, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. Във втората половина на обозначения период пък министър-председател да стане Габриел, а Денков да бъде неин заместник. След изтичане на първите 9 месеца Денков следва да подаде оставка, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да я гласуват и след това да одобрят кандидатурата на Габриел.

„Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за някои от най-важните приоритети в нашата програма. Аз не знам за по-добър наш представител в европейските институции. Вчера обсъдихме тази идея на Националния съвет на ПП, като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца", обясни Николай Денков от ПП-ДБ. 

„Ясно е, че ситуацията е изключително трудна. След пет поредни вота и в настоящото Народно събрание не може да се сформира кабинет, което създава реална опасност за шести избори без ясен резултат. Следва забавяне на важни решения - приемането на бюджета и всичко, което притеснява хората. Поучени от опита на 48-ия парламент, това, което направихме в първите дни на това НС, е да инициираме законодателна програма, която да е приемлива за повече парламентарни групи. Направихме управленска програма и представихме състав на проектокабинет, за да е ясно, че можем да управляваме държавата", поясни още Денков. 

„Благодаря на всички – ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН, за това, че водихме разговори и показахме, че чрез диалог и с принципи, има възможност България да се сдобие с редовно правителство. Документът, който изготвихме с ПП-ДБ, показва колко много отстъпки направихме всички в името на това страната да има редовен кабинет. Искам специално да благодаря на акад. Денков за търпението и професионализма”, заяви Мария Габриел. И поясни, че според въпросния документ вторият мандат да бъде „национален”.

Източник: nova.bg

Снимка: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери месеца | ГЕРБ | програма | Мария | работи | първите | ясно | кабинет | Габриел | Денков

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори