Галъп: Седем партии влизат в следващия парламент

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население на страната проучване на "Галъп интернешънъл", проведено "лице в лице" сред 1010 души между 7 и 15 януари.

 21.01.2021 12:00
Галъп: Седем партии влизат в следващия парламент

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. 

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население на страната проучване на "Галъп интернешънъл", проведено "лице в лице" сред 1010 души между 7 и 15 януари.

С 22,9 на сто от онези, за които може да се очаква да гласуват,

ГЕРБ и СДС са на първо място, следвани от БСП с 19,2 на сто. Данните са моментна снимка към средата на януари и не са прогноза за изборен резултат, уточняват от "Галъп", като посочват, че прогнозите ще бъдат изключително затруднени, заради неяснотата в очакваната изборна активност, както и заради цялостната тревожна обществена атмосфера.

Според анализаторите ГЕРБ (заедно със СДС, с 22,9 на сто от потенциалните гласуващи) очевидно преодоляват проблемите от лятото, а и властта вероятно получава бонус от намаляването на случаите на коронавирус у нас. Засега ниският темп при ваксинирането явно все още не оказва влияние върху имиджа на управлението. Няма как обаче да се знае реалният потенциал на формацията "Републиканци за България", която се повява в проучванията в рамките на десети от процента, но вероятно има организационен и кадрови ресурс за атакуване на дялове, които биха осигурили субсидия, коментират от "Галъп".

12,4 на сто са очакваните гласове за "Има такъв народ". При ДПС резултатът от 10.9 процента сега от потенциалните гласуващи може да се окаже и долна граница, ако се има предвид наблюдаваната в последните месеци и очакваната мобилизация на партията, смятат анализаторите. Те отбелязват, че важен въпрос занапред в кампанията ще бъде колко гласове от чужбина би получило движението и колко гласове у нас би консолидирало - при новите си отношения с политическия връх в Турция. Конкурентите му засега не изпъкват и остават с десети от процента, но и при тях важи правилото за потенциалния скрит вот.

Макар и вече да не увеличава подкрепата си, ДБ също зае трайно свое място сред партиите с изгледи да са в парламента, през този месец - с 6,2 на сто, коментират от "Галъп". 

При ВМРО с НФСБ (4,6 на сто) също ще са важни вътрешните разпределения,. Сериозната относителна тежест на ВМРО там се фиксира от поредица изследвания в последните месеци и вече почти се покрива с обобщения образ на Обединените патриоти, според анализаторите. Според тях вероятно за "втвърдяването" на подкрепата сега личи влиянието на твърдата позиция на казуса по отношение на Република Северна Македония. При ОП влияние ще окаже конкретната формула на явяване и тонът на кампанията - най-вече дали и доколко ще могат да се опазят от скандали, смятат анализаторите. Според тях важен ще бъде и още един фактор - каква ще е изборната бариера. 

"Изправи се.бг" на Мая Манолова е с изравнени шансове с ОП, заедно с "Отровното трио" и редица други формации. 

От останалите сили изпъкват"Воля" (2.1 на сто) и "Възраждане" (1.4 процента).

Останалите (общо 5,4 на сто) могат да бъдат преценени по-скоро с друг тип методи - експертна преценка, електорална история, политологичен анализ и т.н. Във връзка с това, немалка електорална тежест имат и формации, които се разполагат близо до процента, като "Атака", от която винаги могат да се очакват изненади; АБВ, които сега промотират популярния в определени среди доц. Мангъров; споменатите "Републиканци за България" и др., коментират от "Галъп", като отбелязват, че конкретна подредба на влиянието на тези формации засега е трудна.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери ГЕРБ | заради | лице | вероятно | властта | Данните | януари

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори