ДБГ призовава участвалите в евроизборите партии да сезират заедно Конституционния съд

Завръзката - На 31 май т.г. ЦИК не съобщи имената на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС, които бяха редовно избрани, а на следващите от листата на партия.

 05.06.2019 15:36
ДБГ призовава участвалите в евроизборите партии да сезират заедно Конституционния съд

Председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев изпрати писмо до всички български партии, коалиции и независими кандидати, участвали в изборите за Европейски парламент, с призив да обжалват заедно незаконното решение на Централната избирателна комисия за обявяване на българските евродепутати. Това ще покаже кой има кураж да извади #КОЙ от българския парламент, коментира Димитър Делчев.

На 31 май т.г. ЦИК не съобщи имената на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС, които бяха редовно избрани, а на следващите от листата на партия.

ЦИК наруши закона като обясни по-късно, че Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са заявили пред Комисията, че се отказват да бъдат евродепутати. В Изборния кодекс обаче не е предвидена подобна процедура на отказ, след като кандидат за евродепутат е участвал в изборите и е бил избран, се казва в писмото.

В писмото си ДБГ уточнява, че не  може да се отрече правото на избран за член на Европейския парламент да се оттегли. Заявлението обаче следва да се подаде пред Европейския парламент до 7 дни преди датата на първото му заседание. Факт е, че междувременно за г-н Карадайъ и г-н Пеевски ще възникне несъвместимост с качеството им на български депутати, което може да доведе до изваждането им от Народното събрание. С решението си от 31 май 2019 г. ЦИК е иззела незаконосъобразно тази функция на Европейския парламент.

ДБГ припомня, че според Изборния кодекс резултати от вота за български представители в ЕП могат да се обжалват в 7-дневен срок след обявяването на имената на избраните евродепутати. Достатъчно е само един от участвалите в изборите за Европарламент да подаде жалба до Конституционния съд, за да бъде разгледан казусът с незаконосъобразното решение на ЦИК. Срокът за обжалване изтича на 7 юни 2019 г.

В заключение ДБГ изразява готовност заедно с участници в евроизборите да внесе жалба в Конституционния съд. Практиката на нарушаване на закона и подмяна на вота на избирателите продължава вече твърде дълго!

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери изборите | Делян | Пеевски | парламент | български | Европейския | Мустафа | Карадайъ

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори