ДБГ с отворено писмо

Поводът са думите на министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу, според когото Турция се е намесила решително, за да не се гласуват поправки в Закона за вероизповеданията

 29.03.2019 14:20
ДБГ с отворено писмо

Движение България на гражданите изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и председателите на ВМРО Красимир Каракачанов, НФСБ Валери Симеонов и Атака Волен Сидеров.

Ето и текста на писмото:

"Обръщаме се към Вас в качеството Ви на председатели на политическите партии, съставляващи управляващата коалиция, която е на власт в Република България.

Поводът са думите на министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу, според когото Турция се е намесила решително, за да не се гласуват поправки в Закона за вероизповеданията, забраняващи намесата на други държави в ръководството и управлението на религиите в България.

Ние от Движение България на гражданите считаме за абсолютно недопустима намесата на други, макар и приятелски държави, в процеса на изготвяне на българските закони. Допускането на такава намеса е равносилно на атака срещу суверенитета на България. Ако приемем, че законите у нас се пишат под турска или друга диктовка, това означава, че страната ни ще е уязвима от външна намеса и в други отношения, като например изборите.

ДБГ призовава управляващото мнозинство да заеме ясна позиция, че за управлението, запазването и финансирането на религиите и религиозните общности в България следва да има ангажимент единствено и само Българската държава. Получаването от друга държава на постоянна финансова помощ в размер на милиони за Главното мюфтийство или някоя от другите религиозни институции буди основателно съмнение за това доколко целите са благородни. Смятаме, че с оглед запазването на националната ни сигурност от потенциално вредни външни влияния, управляващото мнозинство трябва окончателно да приеме решение, с което да разреши финансирането на религиите да става само от Българската държава в достатъчни размери.

Намираме за изключително важно България, като добър съсед и партньор на Република Турция, да изрази становище против предложението на Реджеп Ердоган църквата „Света София“ в Истанбул да бъде преобразувана от музей в джамия. Изграден още по византийско време като храм на християнството, „Света София“ е отредена за музей по времето на големия приятел на България Кемал Ататюрк като символ на толерантността към всички религии. Считаме, че ако „Света София“ стане джамия, това може да се възприеме като знак за крайна ислямизация на Турция, което има потенциал да навреди на добрите Българо-турски взаимоотношения.

Уважаеми г-н Борисов,

Призоваваме Ви да предприемете гореописаните действия, за да защитите достойнството и националния суверенитет на България. Вярваме, че България трябва да запази партньорски взаимоотношения с Турция при условие, че отстоява своите национални интереси и сигурност.

Очакваме да ни отговорите дали сте провеждал разговор с президента Ердоган на тема Закона за вероизповеданията и дали народните представители са получили указания от Вас или друг член на правителството за това как да гласуват по спорните текстове".

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери България | гласуват | София | света | Турция | държава | други | закона | Република | религиите

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори