Депутатите решиха: ДДС за ресторантьорите остава 9%, въвежда се данък бакшиш

С гласуваните на първо четене текстове се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите. На този етап остава и предложението на финансовото министерство за станалия известен като данък бакшиш, който се предвижда да бъде 10% от парите, които оставяме на сервитьори, таксиметрови шофьори, фризьори и тн.

 24.11.2023 13:18
Депутатите решиха: ДДС за ресторантьорите остава 9%,  въвежда се данък бакшиш

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се въвежда мярката получателят по доставка да не заплаща стойността й когато доставчикът не издаде касова бележкаТова стана с гласувания на първо четене законопроект за изменения и допълнения на ЗДДС. Текстовете бяха  гласувани със 102 гласа „за“, 43 – „против“ и 21 – „въздържал се“. Прокетозаконът е внесен от правителството и е част от пакета данъчни закони.

С гласуваните на първо четене текстове се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите. На този етап остава и предложението на финансовото министерство за станалия известен като данък бакшиш, който се предвижда да бъде 10% от парите, които оставяме на сервитьори, таксиметрови шофьори, фризьори и тн.

Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги.
Въвежда се задължение за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се управляват от софтуер, за тази дейност в обекта да използват само софтуер, включен в списъка в публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти на НАП и да прилагат реда и изискванията към лицата, избрали да ползват софтуер, определен с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 г.
Политическите коментари

“Надеждно е, водихме разговори с финансовия министър, макар и след внасяне на законите. Между първо и второ четене ще направим промени”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС заяви, че в закона се предвиждат мерки за повишаване на събираемостта като например получателите на доставки да не заплащат стойността на своята пратка, когато доставчикът не им е дал касова бележка.
На противоположно мнение останаха от ИТН и “Възраждане”.

“Няма да подкрепим предложените мерки, защото не са насочени към повишаване на събираемостта. Не смятам, че гражданите трябва да се превръщат в доносници и да вършат действия, които трябва да се извършват от данъчните служители”, заяви Павела Митова от ИТН.

“Законът минава през комисия, бива отхвърлен, там са експертите, но казват не го приемаме. Сега в пленарна зала този закон се приема. Какво се промени”, попита Георги Свиленски от БСП.
 
“Ние подкрепяме всяка една разумна мярка, но по отношение на тази се опитвам да си представя как ще действа тя. Как ще установим, че едно лице не е издал фискален бон? Трябва да има два подписа или свидетели, които да докажат, че това се е случило. Според мен тази мярка няма да доведе до положителен ефект и ние ще направим промени между първо и второ четене”, каза Петкова.

Източник: БТА, БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери заяви | данък | Първо | промени | софтуер | четене | ставка

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори