Депутатите решиха: Преброяване на населението започва през 2021 г.

Доброволно ще се предоставя информация за етническата принадлежност, вероизповеданието и здравното състояние

 30.01.2019 14:00
Депутатите решиха: Преброяване на населението започва през 2021 г.

Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Това гласува единодушно на първо четене парламентът. Проектозаконът за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. е внесен от Министерския съвет.

Досега са проведени 17 преброявания на населението като последното е през 2011 г. Периодичността е на около 10 години. Референтната дата, към която ще се отнасят събраните по време на броенето данни, е 22 януари 2021г..

Доброволно ще се предоставя информация за етническата принадлежност, вероизповеданието и здравното състояние, както предвижда разпоредба от Закона за статистиката.

Между двете четения се очаква да се обсъди и включване на графа "не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм".

Законопроектът предвижда да бъде приета Програма на преброяването, която да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен срок от обнародването на закона. Периодът за подготовка и провеждане на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година - за народни представители и за президент и вицепрезидент, с оглед на ангажиментите на общинските администрации в изборния и преброителния процес.

Органите на преброяването са Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването, териториалните статистически бюра, областните и общинските преброителни комисии.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери населението | 2021 | преброяването

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 А дотогава колко сме в списъците? 30.01.2019 16:31

Предстоящите изборни списъци няма ли да се актуализират?


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори