Димитър Делчев: Властта саботира закона и волята на хората за честни избори

От цялата дясна извънпарламентарна опозиция се обединиха около тезата, че властта нарушава изборните закони и лишава хората от участие в честни избори

 27.11.2018 08:02
Димитър Делчев: Властта саботира закона и волята на хората за честни избори

Близо 3 години правителството съзнателно саботира закона и волята на хората, като отказва да даде пари за машинното и дистанционното гласуване. 2 млн. души на референдум се обявиха за електронното дистанционно гласуване. Това заяви председателят на ПП „България на гражданите” Димитър Делчев при откриването на организираната от партията дискусия „За” или „Против” машинното и дистанционното електронно гласуване”. На кръглата маса участваха омбудсманът Мая Манолова, представители на всички партии от демократичната общност – ДБГ, Демократична България, СДС, БНД, БДФ, Обединени земеделци и БЗНС, както и представители на неправителствения сектор, експерти по изборно законодателство  и IT специалисти.

Димитър Делчев показа писмо - отговор на ЦИК до ДБГ, в което се посочва, че от 11 юли 2017 г. до днес Комисията е написала 9 писма до Министерството на финансите, с които е поискала 50 000 000 лв. за закупуване на машини и нова електронна система за гласуване, но тези средства не са предвидени за 2019 г. Делчев съобщи също, че в деловодството на НС е внесен и законопроект, които прехвърля отговорността за това дали да има машинно гласуване на Централната избирателна комисия, без обаче да са предвидени пари за машини.

Според нас машинното и електронното гласуване са важни за България, за да се възстанови доверието в изборния процес, сриващо се през последните години. Все повече хора отказват да гласуват, защото смятат, че вотът им ще бъде манипулиран. Списъци с „мъртви души”, фалшифицирани протоколи, невалидни бюлетини, индийски нишки, химикалки със симпатично мастило. Това са само част от използваните похвати за изкривяване на вота, каза още Делчев.

Той припомни, че  Младежкото ДБГ е сигнализирало президента, ЦИК, Министерски съвет и омбудсмана, че в проектобюджета за 2019 г. за ЦИК не са предвидени средства за машинно и дистанционно гласуване на предстоящите избори за Европарламент и за местна власт. Въпреки че Омбудсманът изпрати отворено писмо до депутатите да не нарушават закона и да въведат машинното и дистанционното електронно гласуване,  ГЕРБ и ОП внесоха законопроект за отмяната му, обясни той.

Според Мая Манолова държавните институции нарушават системно изборните закони.  Тя обяви, че ще сезира Конституционния съд за предложената промяна в Закона за българските лични документи, с която се отменя въвеждането на електронните лични карти. Именно те са в основата за електронното гласуване, обясни Манолова. 

От цялата дясна извънпарламентарна опозиция се обединиха около тезата, че властта нарушава изборните закони и лишава хората от участие в честни избори.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери избори | Мая Манолова | гласуване | Делчев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори