Димитър Делчев: Ще предложим законопроект за справедливо финансиране на партиите чрез регресивна скала

Структурите ще предложат критерии за кандидатите за кметове и общински съветници

 13.06.2019 08:50
Димитър Делчев: Ще предложим законопроект за справедливо финансиране на партиите чрез регресивна скала

Движение България на гражданите подготвя законопроект, който ще въведе справедливо разпределение на държавните субсидии между партиите, намалявайки разходите от бюджета. Сегашният закон облагодетелства прекомерно големите политически структури, които не могат да изхарчат получените субсидии и за това ги държат в банка. Ние предлагаме въвеждането на регресивна скала, при която само първите 150 000 гласа за дадена партия се заплащат по 11 лв. на глас, а на всеки следващи 100 000 гласа субсидията се намалява с по 1 лв., така че като минат 1 000 000 гласа партиите да получават по 1 лв. на глас. Това ще спести около 6 млн. лв. на година от бюджета, обясни председателят на ДБГ Димитър Делчев. Той изрази готовността на ДБГ да предостави проекта на депутати, които да го внесат за обсъждане в Народното събрание. Приемането му ще пресече популистките наддавания, какъвто е случаят с предложението на Бойко Борисов субсидията да е 1 лв. на глас.  Ще се осигури нормално функциониране и на големите, и на по-малките партии, ще се предотврати и корпоративната зависимост на политическите формации, каза Делчев.

На въпрос как ДБГ се готви за местните избори, Димитър Делчев обясни, че структурите ще предложат критерии за кандидатите за кметове и общински съветници. Той каза, че партията ще издигне или подкрепи хора, които са почтени и имат ясни конкретни решения за проблемите на своите райони. Търсим нито крайно леви, нито крайно десни кандидати, а такива, които се ползват с доверието на хората, добави Делчев. Той припомни успеха на издигнатите по тази формула кандидати в Плевен и Добрич, които с подкрепата на демократичната общност станаха кметове и наред с кмета на Кърджали победиха и ГЕРБ и БСП.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Димитър | глас | гласа | кметове | Делчев | Партиите

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори