ИТН след консултациите при Радев: Ние ще подходим диалогично

"Оттук нататък, за разлика от други колеги, които са решили, че искат на всяка цена да управляват еднолично, ние винаги ще подходим диалогично и ще спазим закона такъв, какъвто е". Това заяви Станислав Балабанов от ИТН след консултациите при президента.

 28.06.2022 10:10
ИТН след консултациите при Радев: Ние ще подходим диалогично

Продължават консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Първата среща е с представители на "Има такъв народ".

"Оттук нататък, за разлика от други колеги, които са решили, че искат на всяка цена да управляват еднолично, ние винаги ще подходим диалогично и ще спазим закона такъв, какъвто е". Това заяви Станислав Балабанов от ИТН след консултациите при президента.
„Няма нужда да споделям, че опита за съставяне на ново правителство се извършва в обстановка на каскада от кризи, чието решаване изисква ясни решения от политиците и усилия от институциите, така че да се отговори на очакванията на българските граждани и по отношение на техните растящи тревоги. Това изисква отговорност не само в национален, но и в международен план. България очаква подкрепа и от съюзите, в които членува. Това означава амбициозна, единна, последователна външна политика. Да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. “. С тези думи се обърна държавният глава към представители от „Има такъв народ“.

"Година след дебюта на политическата сцена, предполагам правите равносметка на постигнатото и извличате поуки от дейността си. Както се уверихте и вие, толерантността в българската политика е много кратка. Не мога да не отбележа вашата последователна позиция при отстояването на националния интерес по отношение на Северна Македония. Затова очаквам  и вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на ново правителство", каза още президентът.

По думите му ситуацията, в която ще се намира парламентът през следващия месец, ще бъде сложна.

"За нас е  удовлетворяващо, че президентската институция в такъв момент постъпва отговорно и с ясното съзнание за важността си. Вашата роля в момента е изключително важна и е прекрасно, че го осъзнавате и не се криете от тази отговорност". Това заяви от своя страна председателят на ИТН Тошко Йорданов.

"Благодаря за оценката, че сме последователни, защото в българския политически живот последователността не е на почит. За предпочитане е лицемерието и смяната на мнението", добави Йорданов.

Той се обърна с молба към Румен Радев да разсекрети консултативният съвет при президента от януари, "за да се види кой е казал истината и кои политици лъжат".

"Ние не смятаме, че президентът и президентската институция са мафиоти, защото в момента имаме среща на мафията, ако слушаме част от политиците, които са се самообявили за безгрешни", категоричен е Йорданов.

Той допълни, че ще направят всичко възможно, когато бъдат поканени на преговори за съставяне на правителство, но не на всяка цена.

"Аз държа всеки да може да изкаже свободно своето мнение, досега съм разсекретил стенограма за КТБ, едва след като е получил съгласие от всички участници, но важно е, това са тежки решения, не искам да компрометирам свободата на изразяване при следващите консултативни съвети. Големият грях на българската политическа класа последните 30 години е, че забравиха македонските българи, това не се споменава в Договора за добросъседство от 2017 г, нито в рамковата позиция, нито ветото, наложено от ГЕРБ 2020 г., което бе наложено от съображения спора за езика", заяви Радев във връзка с призива да разсекрети разговорите от КСНС.

С фалстарт започнаха свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. От общо четири планирани срещи в първия ден, държавният глава проведе само две. "Продължаваме промяната" и БСП отказаха да отидат в президентството, под предлога, че гласуват на второ четене актуализацията на бюджета в ресорната парламентарна комисия.

Предстоят разговори още с "Демократична България" и "Възраждане".

С фалстарт започнаха в понеделник консултациите за кабинет: "Продължаваме промяната" и БСП не се явиха при президента. Така на консултации се оказаха само представители на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Източник: dariknews.bg

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери след | заяви | Това | Радев | президента | правителство | съставяне | ново | консултациите | такъв

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори