Корнелия Нинова: Няма да подкрепим първия мандат, ще участваме в разговори за втория и третия

На въпрос относно съставяне на експертно правителство, а не на кабинет, оглавен от политически фигури, Нинова отговори: „Винаги сме били на такава позиция и смятам, че една от грешките на Борисов за първия мандат беше точно, че предложи ярка политическа личност за министър-председател."

 20.05.2023 21:02
Корнелия Нинова: Няма да подкрепим първия мандат, ще участваме в разговори за втория и третия

„С 98 гласа “за“ и само 2 “против“ Националният съвет взехме 4 решения.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред медиите във връзка с пленума на партията.

И посочи взетите решения:

„Първо - Националният съвет препотвърди решението на Изпълнителното бюро и парламентарната група да прекрати преговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат.

Второ - възлага на парламентарната група да гласува “против“ правителство, предложено от г-жа Габриел.

Трето - когато бъдем поканени за втори или трети мандат, да участваме в разговорите.

Четвърто - при невъзможност да се формира редовно правителство и се наложи ново служебно на президента Радев, членове на БСП да не участват в него.“

По последната точка Нинова даде аргументи за взетото решение: „Ние не споделяме част от политиките, провеждани от служебния кабинет и не искаме БСП да се ангажира с тези политики, чрез свои представители.“

Като пример лидерът на социалистите даде предложения бюджет от служебния кабинет, който замразява социалните разходи - замразена минимална заплата, майчинство, детски надбавки. „Или пък служебното правителство изнася оръжия за Украйна и не искаме да бъдем отъждествявани с такива политики. Това е принципна позиция, защото вече няколко пъти наши членове влизат в служебни кабинети, без да уведомят партията, а след това върху партията се хвърля отговорност за определени политики на такъв кабинет“, каза още тя.

На въпрос относно съставяне на експертно правителство, а не на кабинет, оглавен от политически фигури, Нинова отговори: „Винаги сме били на такава позиция и смятам, че една от грешките на Борисов за първия мандат беше точно, че предложи ярка политическа личност за министър-председател. Трябваше предварително да си уговорим задачите, сроковете за изпълнение и тогава да се говори за министър-председател и министри експерти. В това яростно политическо противопоставяне, ние смятаме, че лидерите и ярките политически лица на партията трябва да отстъпим назад, ако искаме наистина да постигнем съгласие по важни национални задачи“, заключи лидерът на БСП.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери партията | мандат | председател | правителство | политически | първия | Искаме | кабинет | Нинова | Лидерът

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори