Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим

„Европейската прокуратура започна работа на 1 юни и от тази дата насам националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания в обхвата на нашите компетенции. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем в обхвата на националните власти“, каза още тя.

 11.06.2021 16:17
Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим

Европейската прокуратура не е чуждестранна инситуция, тя служи на европейските граждани, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие. Това каза в България главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

„Европейската прокуратура започна работа на 1 юни и от тази дата насам националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания в обхвата на нашите компетенции. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем в обхвата на националните власти“, каза още тя.

Започнахме да получаваме сигнали от НПО, граждани, компании от цяла Европа, те ще бъдат анализирани, ако има достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам "ние" имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в европейската прокуратура, добави Кьовеши и посочи, че е в София, за да види дали четиримата делегирани прокурори тук имат нужда от подкрепа.

Следващата седмица в сряда ще бъде открита нова процедура за назначаване на европейски делегирани прокурори. Те трябва да са напълно независими и да имат достатъчно опит в разследването на финансови престъпения, корупция, измами с ДДС, пране на пари и др. Имаме нужда от смели и дръзки прокурори.

Надявам се, че скоро ще имаме нови предложения от България, посочи Кьовеши. Трябва да бъдат назначени още шестима прокурори от нашата страна, това е и причината Кьовеши да дойде у нас. "Аз не съм на посещение тук, аз съм си вкъщи", заяви тя.

„Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, измами, трансгранични измами с ДДС, злоупотреби, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно добре, толерира се в полза на криминални организации”, уточни Кьовеши.

Тя обясни каква е разликата между ОЛАФ и Европейската прокуратура. ОЛАФ се занимава с административни разследвания - те докладват престъпления на Европейската прокуратура, която се занимава с наказателни производства.

Кьовеши обясни, че Европейската прокуратура не коментира конкретни производства, дали ще разследва едно или друго лице, защото това може да повлияе на разследването. Ще разследваме хора с власт, богати хора, но ще показваме, че законът е един за всички, подчерта още главният прокурор на ЕС.

"Ние имаме задължение да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура, имаме задължителна юрисдикция за всички престъпления, извършени след 2007 г. Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим въз основа на нормативната уредба и нашите нормативни задължения, а част от тези задължения са да консултираме и да бъдем в постоянен контакт с националните прокурори", заяви Кьовеши.

"Получили сме сигнали от България, но не сме получили всички и не мога да се ангажирам с броя им. Сигурна съм, че процесът по изпращане на случаи от България към Европейската прокуратура ще бъде ускорен", добави Кьовеши.

Ако българите имат сигнали, които са важни за нас, могат да ги докладват направо на Европейската прокуратура, каза Кьовеши и допълни, че само една независима съдебна власт може да въздаде правосъдие.

"Ако искате да блокирате работата на прокуратурата, изпращайте сигнали за дребни дела. Така няма да имаме ресурс да се занимаваме с важни дела. Работата на Европейската прокуратура е да преследваме големите, сериозните трансграничните разследвания", каза още Кьовеши. 

Източник: dariknews.bg

Снимка: БТА
Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери прокуратура | работа | българската | Кьовеши

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори