МРРБ ще инициира дебат за пропуски в Изборния кодекс след изборите

След задълбочен анализ на нормативната уредба Министерство на регионалното развитие и благоустройство установи, че част от текстовете в Изборния кодекс съдържат законова непълнота, която би могла да доведе до различна практика по сходни случаи.

 03.11.2023 18:54
МРРБ ще инициира дебат за пропуски в Изборния кодекс след изборите

Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпрати писмо до кметовете на общини след запитвания на граждани, които не са могли да упражнят правото си на глас на насрочените за 29 октомври 2023 г. местни избори за кметове и общински съветници.

След задълбочен анализ на нормативната уредба Министерство на регионалното развитие и благоустройство установи, че част от текстовете в Изборния кодекс съдържат законова непълнота, която би могла да доведе до различна практика по сходни случаи. Пропуските в законодателството следва да се обсъдят в широк обществен дебат, в спокойна и отдалечена от избори обстановка.

Поради факта, че писмото стана обект на предизборна злоупотреба в последния ден на кампанията преди балотажа за кметове на 5 ноември 2023 г., то бе изтеглено. Дискусията ще се възобнови след изборите, за да се гарантират по безспорен начин избирателните права и задължения на българските граждани. Изчистването на законовите празноти в Изборния кодекс ще бъде поставено отново на дневен ред след предстоящия втори тур на местните избори.

Приоритет в работата на МРРБ е, според правомощията му, да гарантира провеждането на честни и свободни избори при стриктно спазване на действащото изборно законодателство.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери избори | след | министерство | развитие | регионалното | кодекс | Изборния

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори