Мая Манолова: Подозирам опит на депутатите да имитират промяна по отношение на банки и фирми

В началото на март тя и екипът й са внесли законопроект в Парламента, който да защити гражданите от свръх привилегиите на фирмите и банките

 14.03.2019 15:24
Мая Манолова: Подозирам опит на депутатите да имитират промяна по отношение на банки и фирми

Крайно време е законодателството да се промени и да се сложи край на безобразието от страна на банки, частни съдебни изпълнители, колекторски фирми и фирми за бързи кредити. Това каза в Стара Загора националният омбудсман Мая Манолова след среща с граждани.

„Става въпрос за неравноправни клаузи в договорите между граждани и фирми, или банки. Те оскъпяват многократно получените суми. Днес например дойде жена, която е взела 5000 лева от фирма за бързи кредити и в момента им дължи 15 000 лева, а в продължение на няколко години е плащала. Увеличението на дълговете е минимум двойно”, обясни Манолова.

В началото на март тя и екипът й са внесли законопроект в Парламента, който да защити гражданите от свръх привилегиите на фирмите и банките. С него се дават гаранции на гражданите, че съдът служебно ще следи за наличието на неравноправни клаузи и ако има такива, те ще бъдат обявявани за нищожни.

По отношение на банките законопроектът предвижда длъжникът да може да спре принудителното изпълнение.

„В момента само с една облекчена процедура банките въз основа на извлечение на сметки се снабдяват със заповед за незабавно изпълнение и започват да разпродават имущество. Предлагаме длъжникът да може да поиска от съда проверка за неравноправни клаузи и дали правилно са изчислени лихвите и дълга”, допълни омбудсманът.

„За съжаление депутатите внесоха и друг вариант, който отново ще остави ножа и хляба в ръцете на банките и няма да реши проблема на гражданите срещу свръх привилегиите. От края на месец януари сме в напреднала фаза на наказателна процедура от страна на ЕК, която предупреди България, че законодателството ни нарушава европейското, именно заради отношенията на гражданите с финансовите институции. Подозирам, че има опит депутатите просто да имитират промяна. Това обаче няма да мине пред ЕК и ако няма адекватни промени, ще има санкции срещу България”, коментира Мая Манолова.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери депутатите | Манолова | гражданите | банките | клаузи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори