Найден Зеленогорски: Крайно време е да върви към децентрализацията на общините

На хартия България има добри макроикономически показатели, но сме на последните места по доходи

 10.08.2017 09:51
Найден Зеленогорски: Крайно време е да върви към децентрализацията на общините

Вече 20 години се говори за децентрализация на общините, крайно време е да се тръгне в тази посока, коментира Найден Зеленогорски, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ и председател на Асоциацията на българските градове и региони.

На хартия България има добри макроикономически показатели, но сме на последните места по доходи, има ниска производителност на труда и хората не усещат развитието на икономиката през собствения си джоб. Трябва да се заложи повече на регионите и на общините да се даде повече реална власт, каза Зеленогорски.

Той коментира, се в момента данъка върху доходите на физически лица отива директно в държавната хазна. Ако поне 20% от него остават в общините, ще бъде стимул за местното управление за привличане на повече инвеститори и разкриване на работни места. Това ще повиши и отговорността на местната власт за развитието на регионите.

Промените в законите в миналото Народно събрание допринасят за по-добра финансова дисциплина на общините, но все още има какво да се направи, каза още Зеленогорски. Той допълни, че трябва да се мисли за оптимизиране на общините в България, тъй като има такива, които не могат да се справят нито финансово, нито да предоставят добри услуги на гражданите и дискусиите по този въпрос трябва да започнат.

снимка: reformatorskiblok.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери време | България | повече | общините | коментира | Найден | Зеленогорски

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори