Нинова: БСП не продава гласовете си и не служи за параван на рекета вътре в сглобката

„Политическият елемент: предложението за създаването на комисия представлява част от този рекет, който си организират участниците в сглобката, а някои партии им служат за параван. Знаете, че постоянно отлагат решения, за да си дадат време да си извиват ръцете и да си правят договорките“, посочи Нинова.

 29.11.2023 15:38
Нинова: БСП не продава гласовете си и не служи за параван на рекета вътре в сглобката

„Гласовете на БСП не се продават и не се предават. И второ – БСП не може да бъде използвана като параван или прикритие за рекета, който взаимно си организират партиите в сглобката и партии, които уж се правят на опозиционни. Това го приемете като даденост – нито се продаваме, нито ще бъдем параван“.  Това заяви пред медии в Народното събрание днес лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод твърдения на ИТН, че БСП била влязла в договорки с управляващите, тъй като е гласувала „въздържала се“ за създаването на комисия по случая със заплашването на министър Йоловски.

„Политическият елемент: предложението за създаването на комисия представлява част от този рекет, който си организират участниците в сглобката, а някои партии им служат за параван. Знаете, че постоянно отлагат решения, за да си дадат време да си извиват ръцете и да си правят договорките“, посочи Нинова. 

 Тя припомни, че така е било с вота на недоверие: „Отложиха го 3 дни, за да се рекетират взаимно кой да задели от „Лукойл“. Така е сега, с бюджета на Здравната каса, който не се прие в комисия и се даде време – днес разбрахте за какво, докато се разберат за обществените поръчки и дали да има нови частни болници. Въпросът за подуправителя на Здравната каса също виси“, посочи лидерът на българските социалисти.

 „В момента се рекетират един друг кой за кое ще отстъпи. Няма как БСП със своите гласове да бъде параван на нещо. Ние сме алтернативни и сме опозиция. Предложението за комисията „Йоловски“ е част от този сбор от рекет, който си причиняват един на друг – едните да притискат Кирил Петков да не изнудва не знам си кой, другите да искат комисия за МВР, защото министърът бил неудобен, третите да искат спортният министър да си ходи. Абсурд. Наши гласове за такова нещо  няма да дадем и един. Затова гласувахме въздържали се“, категорична бе за позицията на БСП Нинова.

 „Юридическият елемент: вече поискахме изслушване на г-н Йоловски в антикорупционната комисия и такова беше отказано, защото има заведено досъдебно производство. И всички, които са участници в това досъдебно производство, нямат право да говорят другаде, освен в прокуратурата и в съда. Т.е. предметът на тази комисия е абсолютно кух. Дори и да я направят, дори и да дойде този господин и всички, които са замесени в казуса – те ще дойдат да ни кажат: не можем да говорим, защото сме подписали декларации, докато се води досъдебното производство. Тогава защо се прави всичко това – за да се изнудват един друг и да си решават частните, политически, корупционни и олигархични интереси. Затова започнах с аксиома – не си продаваме гласовете и не служим за параван на това нещо, което не знам вече как да нарека“, коментира Корнелия Нинова. 

 Тя определи думите на ИТН, че Георги Свиленски бил поискал отмяна на комисията за машинното гласуване, като лъжа. „Аз бях на Председателски съвет. Г-н Свиленски обърна внимание на това, че комисията за машинното гласуване не заседава вече един месец, няма председател и Председателският съвет на Народното събрание трябва да реши какво да се прави. Комисията трябва да бъде свикана от Росен Желязков“, посочи лидерът на БСП и обърна внимание на думите на Георги Свиленски, че до този момент всички официални институции, от които е поискано становище – ЦИК, ДАНС, Информационно обслужване, не са дали и един ред становище на комисията. 

 „Затова и той попита, кажете какво правим – официални институции отказват на парламента да дават информация, председателят на свиква комисията. Стои си някаква формална комисия, крайно време е Председателският съвет да се произнесе – как продължаваме оттук нататък. Решението е - Росен Желязков да изиска от тези официални институции становищата, вече по-твърдо и комисията да се свика от него в най-близко време след като се получат становищата“, посочи Корнелия Нинова.

На въпрос за евентуалното намерение на президента Радев да наложи вето върху бюджета, лидерът на БСП отговори: „Неподходящо, може би, е най-леката дума. Вето върху бюджета означава да оставим държавата, хората, институциите, учители, болници без пари. Неприемливо е в тези тежки условия, несигурна обстановка и управление на тази сглобка, която всеки ден вреди на България -  да оставим цялата държава без бюджет. Не бива да се прави“, коментира Нинова.

Тя бе категорична, че принципната позиция БСП е , че продажба на земеделската земя на България е абсурдно решение. „С всички сили ще се противопоставим на това. В бюджета за 2024 г. не е предвидена продажба. В 3-годишната прогноза за 2025 г. има предвидени такива приходи, записани като „други“. Какво стои зад това други – ще искаме министърът на финансите да обясни. Поводът да мислим, че това е земеделска земя ни дава становището на министъра на земеделието“, заяви Корнелия Нинова.

 Лидерът на БСП бе категорична, че социалистите няма да подкрепят на първо четене трите бюджета. „На второ четене обаче  ще подкрепим онези мерки, предложени от Василев, които отговарят на нашата програма и предложенията, които ние ще внесем между първо и второ четене. Естествено, че ще подкрепим минималната заплата от 1 януари да се увеличи, вдовишките надбавки да се увеличат - така както е предвидил министърът на финансите. Това са стари наши искания и той се е съобразил с тях“, заяви Нинова.

 БСП ще внесе предложение младите хора до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите си като физически лица, за да могат да стартират кариерата си. Също така - банките да бъдат обложени с данък върху печалбите с 15 % и да се сложи таван на таксите. „Защото банките генерират огромни печалби в тези последни години – близо 2 милиарда годишно, като постоянно натоварват хората с нови такси“, обоснова предложението Нинова. 

Тя добави, че БСП много остро ще постави въпроса за сметката за превод на трудовите доходи и социалните плащания, в която трябваше, по предложението на социалистите, трансферите и тегленията да са без такси. „Но това не се случва и до ден днешен, вече 5 или 6 месеца, откакто сме приели тази поправка, няма реално приложение. Ще поставим въпроса категорично“, заключи Нинова.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери време | комисия | вече | Комисията | един | бюджета | посочи | Нинова | Корнелия | параван

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори