Подготвят Стратегия за контрол и ликвидиране на Африканската чума

126 хиляди са засегнатите към момента свине

 07.08.2019 19:17
Подготвят Стратегия за контрол и ликвидиране на Африканската чума

Към момента в страната има регистрирани 30 огнища на болестта Африканска чума по свинете. От тях шест са в свинекомплекси, а останалите са в лични стопанства, коментира в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

126 хиляди са засегнатите свине в огнищата от промишлените комплекси и 535 от тип лично стопанство. Това е над 15% от поголовието на свиневъдството у нас, съгласно регистрираните свинекомплекси.

Подготвя се Стратегия за контрол и ликвидиране на заболяването Африканска чума по свинете. Тя бе обсъдена в Стара Загора от ветеринарни специалисти, представители на Агенцията по храните и учени. Документът е предложен от Министерството на земеделието и храните, потърсено е мнението на специалистите.

Той включва разреждане на популацията на животните тип „заден двор“, регистрация на животните и обучение на стопаните за въвеждане на елементарни мерки за биосигурност, проверка на системите за биосигурност в свинекомплексите и контрол върху популацията на дивата свиня и източнобългарската свиня.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | храните | контрол | Десислава Танева

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори