Почивка на село: Ръст в наемането на къщи в Благоевградско

Интересът през това лято е към обекти, които позволяват настаняване на повече от едно семейство, като подобни обекти са отчели най-голям брой нощувки, каза пред БНР Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

 08.10.2023 16:00
Почивка на село: Ръст в наемането на къщи в Благоевградско

Стабилен ръст и устойчивост в броя на нощувките се забелязва при почивките в селските региони.  Въпреки очаквания спад през това лято към селския туризъм интересът отново беше висок и само през юли в селските региони са реализирани малко над 1 милион нощувки.

Интересът през това лято е към обекти, които позволяват настаняване на повече от едно семейство, като подобни обекти са отчели най-голям брой нощувки, каза пред БНР Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села. Той посочи, че след завишаването на цените от някои обекти през миналата година, през това лято те са се нормализирали.

В момента цените са се стабилизирали и мога да кажа, че в нормалните обекти, тези, които се управляват от семейства, от малки предприемачи, средната цена се движеше между 40 и 60 лева на легло и на практика не отчетохме спад в заетостта, даже може би ще има около 5% ръст. Най-голям е бил интересът към наемане на къщи за почивка в Югоизточния район или селата около Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, на второ място е Югозападния район – селата около Благоевград и Кюстендил, на следващо Южен и Централен район – около Пловдив, Велинград и в Родопите.

Най-предпочитаните досега райони на Велико Търново, Елена и Габрово са останали на четвърто място. През тази година за първи път има ръст на нощувките в Северозападния регион – или селата около Враца, Монтана, също и в Ловешкия район, каза още Борислав Борисов.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Борисов | селата | голям | ръст | Борислав | каза | район | обекти | лято | нощувки

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори