Прокуратурата подкрепи отпадането на съкратеното производство за умишлено убийство

Становището изрази главният прокурор Сотир Цацаров, който взе участие в заседанието на правната комисия

 18.09.2019 17:24
Прокуратурата подкрепи отпадането на съкратеното производство за умишлено убийство

Прокуратурата подкрепи предложенията за законодателните промени, които предвиждат отпадане на съкратеното съдебно производство в случаите на умишлено убийство и тежка телесна повреда. Становището изрази главният прокурор Сотир Цацаров, който взе участие в заседанието на правната комисия.

„Ние считаме, че предлаганото ограничаване на приложното поле на съкратеното съдебно следствие категорично трябва да бъде прието. Не по популистки съображения. Дори не поради факта, че са се натрупали във времето случаи, които показват несправедливостта на действащата разпоредба, а защото в най-общ план трябва да изберем между две ценности. Едната е провеждането на наказателно производство в разумен, бърз срок, а другата – общественото чувство за справедливост“, заяви Цацаров.

Предложенията са общо четири и всички получиха подкрепа при гласуването. Първите три се припокриват, а техни вносители са депутати от БСП, ВМРО и „Воля“. Най-общо тяхното становище е, че даваната при съкратено производство възможност за редуциране на наказанието на престъпника е несправедливо. Според тях не следва справедливостта на наказанието да се жертва заради стремежа към ускорени срокове на съдебния процес.

 

източник: Дарик

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Цацаров | производство | съкратеното

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори