Промените в НК срещу домашното насилие влизат за окончателно обсъждане в парламента

Предвидено е тормозът извън семейството да се наказва със затвор до една година или пробация

 06.02.2019 10:00
Промените в НК срещу домашното насилие влизат за окончателно обсъждане в парламента

Промените в Наказателния кодекс за по-строги мерки срещу домашното насилие влизат за окончателно обсъждане в седмичната програма на Народното събрание. Днес депутатите ще гласуват и включване на допълнителни законопроекти на БСП и на управляващите за директно разискване.

БСП внасят промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, а Искрен Веселинов от Обединени патриоти и Емил Христов от ГЕРБ - в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Левицата настоява в закона да се разшири възможността за гражданите да търсят обезщетение за нарушения на не само някои, но на всички права, които са гарантирани с Европейската конвенция за правата на човека.

Поправките, внесени от "Обединени патриоти" предвиждат създаване на специално звено към общините, което да се грижи за обществения ред. Измененията се внасят повторно, след като преди месеци бяха оттеглени заради острата реакция на ДПС, които заподозряха, че контролните звена ще са наказателни отряди, които ще се използват и по време на избори.

По-строгите мерки срещу домашното насилие влизат за окончателно обсъждане утре. Те предвиждат до пет години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашното насилие. Предвидено е тормозът извън семейството да се наказва със затвор до една година или пробация.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери политика

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори