РБ: Има тотален отказ от реформи и отстъпление от предизборните обещания

Реформаторският блок оценява първите 100 дни на управлението като отказ от реформи и отстъпление от предизборните обещания на коалиционните партньори

 03.08.2017 10:10
РБ: Има тотален отказ от реформи и отстъпление от предизборните обещания

През изминалите месеци парламентът генерираше предимно скандали около свалени имунитети и оттеглени законопроекти. Обществото не получи ясен отговор, правени ли са задкулисни договорки между ГЕРБ и БСП за съвместна работа. Всички важни проблеми бяха изместени от дневния ред на Народното събрание и правителството от скандалите около НДК, закупуването на самолети, изнудването за суджуци, смятат от РБ.

Според тях е притеснително, че борбата с корупцията се изразява единствено в отлагателни действия от страна на мнозинството и доказателство за това е поредното изтегляне във времето на сериозните дебати по приемането на закона и публикуването му в последния ден на юли. Дали работи този закон, ще се мери през ефективността на институцията, нейната независимост, ясната отговорност и дали няма да се превърне в поредния раздут и нефункциониращ орган, върху който няма обществен контрол. Съдебната реформа беше замразена, а изборът на членове на ВСС от парламентарната квота се очертава отново да се случи непрозрачно, след пазарлък между онези, които трябва да ги посочат.

Административната реформа също беше отложена и българските граждани ще продължат да "куриерстват" между отделните администрации. За електронно правителство дори не става и дума. Рекламираната програма за саниране започна да се пропуква, защото наяве излязоха корупционните похвати за изпълнението й. А с всеки изминал ден на бездействие на властта и институциите, гражданите се чувстват все по несигурни да излязат на улицата.

„Приветстваме усилията за завършване и надграждане на наравеното през последните десетилетия по отношение на Македония от президента Желев, правителството на ОДС и последвалите го кабинети. След няколко месеца България ще бъде председател на Съвета на Европейския съюз, а страната ни все още няма отговор за това как искаме да изглежда Европа, нито дори е стартиран публичен дебат. Председателството на ЕС е шанс България да покаже пред Европа различно лице – на силна държава, в която корупцията се наказва, да покажем, че страната ни е от най-старите на континента и сме дали много за развитието на Европа. Възможност е българите да разберат, че Европейският съюз не е бездънна каса с пари и бюрократична общност, която ни се кара, а обединение за развитие, в което България може и трябва да бъде пълноправен, а не второстепенен партньор. Но мнозинството няма план как да направи това. Председателството не са плочките в НДК, нито снимката на Борисов до Юнкер, то е България и Европа рамо до рамо, в желанието си за по-добра среда за гражданите”, е мнението на Реформаторския блок.

От там са категорични, че българското общество не може и да държи сметка за неизпълнена управленска програма, защото такава не съществуваше през първите 100 дни на управлението. Но е отчетлив фактът, че действия по предизборните обещания липсват.

Предвид отложените за есента теми и категоричния отказ от реформи от РБ не виждат ясна посока за развитие на страната, а само задълбочаване на проблемите, което ще доведе до ескалация на напрежение в обществото в силно критични теми като осигуряването на справедливост, гарантирана сугурност и достоен живот на хората в страната.

снимка: БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери България | Европа | страната | Няма | реформи | отказ | предизборните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори