Радев към "Демократична България": Няма малки и големи партии, отговорността е обща

Президентът обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегне вот през тежката зима. Той, обаче, изрази надежда да не се стига до трети мандат.

 21.11.2022 12:00
Радев към "Демократична България": Няма малки и големи партии, отговорността е обща

"В парламентарната република парламентарно представените политически сили са призвани да излъчат мнозинство за създаване на работещо редовно управление. Те имат ангажимент и за неговия контрол. Тук няма малки и големи партии. Няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща. На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една партия да управлява сама. Напротив - НС е фрагментирано и това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми в българското общество - труден, но не и невъзможен въпрос. Следя със загриженост случващото се в българския парламент и ви уверявам, че не това очакват българските граждани", посочи Румен Радев при консултациите с "Демократична България".

Президентът обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегне вот през тежката зима. Той, обаче, изрази надежда да не се стига до трети мандат. 

"Тъй като има призиви от различни кръгове веднага да връчвам мандатите, искам да кажа, че след изборите се ръководя от две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да имаме редовно правителство. Да се даде време за диалог, да се даде време на партиите да се отдалечат от агресивната предизборна реторика и да се приемат важни закони. Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави кабинет, то предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари. А това изисква несъмнено известно забавяне. Аз си нося тази отговорност, поел съм я. Няма да насроча избори януари и февруари”, подчерта държавният глава.

Все пак държавният глава изрази надежда да не се стига до връчване на трети мандат, а да се състави редовно правителство в рамките на първия или втория опит. 

„Можем само да си представим това до какво ще доведе. Рискът да има още по-малка избирателна активност е реален. Така че третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март. Ако партиите силно настояват, ние сме подготвени и за варианта да правим предизборна кампания през декември и по празниците и да идем на избори в най-тежките условия. Аз ще се съобразя и веднага ще дам един след друг мандатите. Надявам се силно да не се стига до трети мандат”, каза Радев.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери големи | България | сили | Малки | мнозинство | българските | глава | Няма | политически | първия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори