ВНИМАНИЕ! Ето кои храни не се смесват с лекарства

Има храни, които спират действието на някой лекарства. Експети споделят кои са най-несъвместимите комбинации, с които наистина трябва много да внимаваме, пише gotvach.bg.1....

 07.09.2016 08:00
ВНИМАНИЕ! Ето кои храни не се смесват с лекарства

Има храни, които спират действието на някой лекарства. Експети споделят кои са най-несъвместимите комбинации, с които наистина трябва много да внимаваме, пише gotvach.bg.

1. Банани и хапчета за кръвно Богатите на калий банани /в това число са и портокалите и зеленолистните зеленчуци/ спират действието на лекарства за кръвно налягане /като Картоприл/. Това е така, защото комбинацията между тях покачва нивото на калий в организма прекалено много и може да предизвика аритмия и сърцебиене.

2. Лекарства против кашлица и цитрусови плодове Цитрусовите плодове могат лошо да си взаимодействат с тези медикаменти. Забавя се разтварянето им в организма и може да предизвика сънливост.

3. Алкохол и обезболяващи На всички ни е ясно, че не трябва да се консумира алкохол, докато се пият лекарства. Но е важно да се отбележи, че приемът едновременно на двете може да доведе до сериозни щети на черния дроб. Може да се появи сънливост и замаяност.

4. Кафе и лекарства за астма, белодробна болест и хроничен бронхит

Лекарства като Бронходилататори са с цел облекчаване на болки в мускулите ипрочистване на дихателните пътища. Комбинацията им с кафе /кофеин/ може да доведе до нервност и сърцебиене. Освен това приемът на кофеин намалява ползата от медикаментите.

5. Мляко и антибиотици Ако ще консумирате мляко, докато пиете антибиотици, се препоръчва да е поне един час преди и след като пиете хапчетата.

6. Грейпфрут и лекарства за понижаване на кръвното Последната непрепоръчителна комбинация, която ще споменем, е между грейпфрут и лекарства за понижаване на кръвното налягане. Грейпфрутът спира разграждането на тези медикаменти и може да доведе до мускулни болки.

 

Източник: Pik.bg - News

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери трябва | храни | спират | доведе | лекарства | действието

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори