Вредна ли е газираната вода?

С настъпването на летния сезон консумацията на разхладителни напитки рязко нараства. Едно чудесно средство за разхлаждане в жегата е газираната вода....

 06.04.2016 14:23
Вредна ли е газираната вода?

С настъпването на летния сезон консумацията на разхладителни напитки рязко нараства. Едно чудесно средство за разхлаждане в жегата е газираната вода. За разлика от останалите безалкохолни напитки в содата липсва голямото количество захар, което я прави много подходяща като алтернатива на обикновената минерална вода. Няма как да не си зададем въпроса всъщност полезна ли е газираната вода? Вижте какво казват специалистите за позите и вредите от содата.

Въпрос: Уврежда ли газираната вода емайла на зъбите?

Отговор: Истината, е че въглеродният диоксид взаимодейства с фосфорната киселина на зъбния емайл. Всъщност, вредата върху него не е толкова голяма, колкото се смяташе досега. Най-новите изследвания по въпроса сочат, че човек трябва да изпие огромни количества сода, за да увреди емайла на зъбите си. Този мит се е зародил след едно изследване, при което е открило, че подсладените газирани напитки вредят сериозно на зъбния емайл.

Въпрос: Содата водили до подуване на стомаха?

Отговор: Истина е, че с приема й в стомаха попадат и много мини въздушни джобове, които могат да бъдат причина за временно чувство за подуване и дискомфорт. Изследвания на газираната вода са установили, че тя заема много повече място в стомаха, особено, ако е приета на гладно. Напълно е възможно, след като сте приели по-голямо количество сода, то стомахът Ви да се подуе, но това състояние е временно.

Въпрос:  Газираната вода образували киселини в стомаха?

Отговор: Изследователите са развенчали мита, че содата може да предизвика киселинен рефлукс. От пиенето на газирана вода не можете да получите киселини. Ако, обаче сте склонни към образуването на киселини в стомаха, е добре да избягвате содата. Балончета от въглеродния диоксид може да влошат вече съществуващ рефлукс. Мехурчета на газираната вода веднъж проникнали в долния отвор на хранопровода, помагат на стомашната киселина да тръгне нагоре по хранопровода и така ще имате неприятното усещане за усилване на вече, съществуващия проблем.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери напитки | сода | киселини | газирана вода

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори