В сезона на заразата! Ваксината е най-добрата защита срещу грип

Грипът е силно заразно заболяване, което се причинява от вируси, засягащи дихателните пътища – нос, трахея, бели дробове. Наблюдава всяка година,...

 03.10.2016 12:00
В сезона на заразата! Ваксината е най-добрата защита срещу грип

Грипът е силно заразно заболяване, което се причинява от вируси, засягащи дихателните пътища – нос, трахея, бели дробове. Наблюдава всяка година, предимно през есенно-зимния период и обхваща едновременно много хора от различни възрастови групи.

Обикновено започва внезапно и протича с отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите, суха и дразнеща кашлица, хрема, висока температура. При децата тези симптоми често се съпровождат от гадене, повръщане и възпаление на средното ухо. Понякога могат да настъпят и усложнения, характеризиращи се с развитие на бактериални, вирусно-бактериални и вирусни пневмонии, миокардит (възпаление на сърдечния мускул), перикардит (възпаление на обвивката на сърцето).

Грипните вируси се разпространяват по въздуха чрез малки капчици, които се отделят при кихане, кашлица, говор от хора, които са заразени и се намират около нас. Навлизат в клетките на носа, гърлото и започват бързо да се размножават. Болният отделя вируса от началото на развитие на симптомите или 24 часа преди развитието им. Вируси продължават да се отделят в рамките на 5-10 дни. Лечението се провежда при домашни условия. Препоръчва се почивка на легло, избягване на физическа активност, както и употреба на алкохол и цигари. Важно значение има и приемът на достатъчно количество течности, като вода, плодови сокове, чай, също и храни богати на витамини и микроелементи.

По време на грипна епидемия е добре да се избягва контактуването с много хора и пребиваването дълго време в затворени пространства. Най-добрият начин за предпазване от грип си остава ваксинацията. Тя се осъществява чрез ваксина, съдържаща убити грипни вируси и се поставя всяка година, преди настъпването на зимния период. Имунитетът се развива за около две седмици. Ваксината е препоръчителна за рискови групи, в които влизат хора над шейсет години, болни от хронични белодробни и сърдечни заболявания, диабет, хора с потиснат имунитет.

Източник: Pik.bg - News

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери година | вируси | всяка | хора | възпаление

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори