Защо сърби от комара и как да се избавим от него

Сигурно сте чували за намазване с ракия, кафе или дори паста за зъби на охапаното, но...

 05.09.2021 14:18
Защо сърби от комара и как да се избавим от него

Лятото все още не е приключило, а тези нови по-прохладни дни, наред с Ковид обстановката ще ни изкарат масово в градините и отворените помещения.

Как обаче да се спасим от комара и възможно ли е изобщо.

Някои лекари (основно инфекциозни болести) твърдят, че би било изключително трудно да се предпазим от всички комари и то успешно, тъй като във всеки район, в който се намират има различни видове с доминиращи такива. Добрата новина е, че почти всички те не реагират добре на продукти с "икардин". От друга страна, разсейва се мнението, че алкохолът ги отблъсква. Последните данни сочат, че след употреба на алкохол се засилва привличането на комарите от човека.

Как всъщност комара избира в "менюто". Основно комара се води от трептенията и издиханията на тялото ни, така че загасената лампа няма да ви спаси, нещо като ние да не можем да ядем шоколад в 2 през нощта на тъмно :)

Ако все пак сме нахапани, то би било важно да знаем, че сърбежът се причинява от хистаминът, който тялото ни отделя, за да се бори със слюнката, която комара ни е оставил при ухапването. Ако не ви се намира хистаминов крем, то поне може да налоците слюнка, която ще подейства охлаждащо.

Препоръките на хората, които изучават членостоногите досадници са, в близост да не оставяме за повече от седмица-две водни резервоари, тъй като това са основните места, където комара снася.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери комара

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори