Последиците от недоспиването

Повечето от нас успяват да се наспят добре през нощта, само когато са толкова изморени, че не могат да си държат очите отворени. Но изследванията и ...

 03.12.2015 10:56
Последиците от недоспиването

Повечето от нас успяват да се наспят добре през нощта, само когато са толкова изморени, че не могат да си държат очите отворени. Но изследванията и експертите твърдят, че добрият нощен сън не трябва да е лукс, а приоритет.

Ето някои причини, поради които трябва да започнете да приемате недоспиването насериозно.

Според проучване, съкращаването на времето за сън понижава нивото на тестостерон при младите мъже и това води до намалено либидо. Недоспиването е причина за немалък брой грешки с трагични последствия. То също рефлектира негативно върху шофьорските ви умения. На 1 от 25 шофьори се е случвало да заспи на волана, като най-често това се случва на хора, страдащи от хронично безсъние.

Недостатъчният сън може да затрудни свалянето или наддаването на килограми. Проучвания доказват, че липсата на сън води до повишен апетит за храни, доставящи енергия, а това със сигурност не е от полза, ако искате да отслабнете.

Недоспиването може да „съдейства” и за усложняването на други здравословни проблеми като високо кръвно налагяне и сърдечни заболявания.

Освен чисто физиологични проблеми, недостатъчният сън може да допринесе за развитието на психологични проблеми като депресия или честа смяна на настроенията. Според проучване на университета Харвард, човек който ограничава времето си за сън до 4-5 часа, започва да чувства все по-често напрежение, гняв, тъга и емоционално изтощение.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери проблеми | сън

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори