Странните начини, по които слънцето променя на организма ни

Прекараното на време под жарките слънчеви лъчи винаги е най- приятна част от деня.  Но, както добре е известно, слънцето може да бъде и опасно....

 03.06.2016 14:08
Странните начини, по които слънцето променя  на организма ни

Прекарването на време под жарките слънчеви лъчи винаги е най- приятна част от деня. Но, както добре е известно, слънцето може да бъде и опасно. Дългото излагане под лъчите му, може да доведе до изгаряне на кожата, а в по-дългосрочен план - до поява на петна. Но, освен на кожата, се оказва, че слънцето влияе на целия организъм. Какви са страните въздействия на слънцето върху телата ни? Ето последните заключение на медиците.

По-добър нощен сън
През 2013 г. проучване на учени от Университета на Колорадо е установило, че естествената светлина от слънцето регулира вътрешния биологичен часовник и стандартизира цикъла на съня. Според резултатите от проучването, естественият график на съня съвпада с времето на изгрева и залеза. Редовното излагане на слънце кара тялото да задейства правилно биологичният си часовник. Така, организма привиква към естествения светлинен  цикъл. Най-важната полза от този феномен е достатъчно количество солиден нощен сън, който дава сили за през целия ден.

Не случайно се казва "слънчево настроение"
Изследвания показват, че слънцето подобрява настроението. Според проучване на Харвардския университет, излагането на слънце е свързано с освобождаването на химикала бета-ендорфин, който пък е известен като  един от хормоните на щастието. Освобождаването му в организма предизвиква чувство на прилив на радост.

Витамин D за здраво тяло
Не е тайна, че прекарването на  времето навън е чудесен начин да се заредим с витамин D. Много изследвания подчертават редицата ползи от излагането на слънце. Редовното  образуване на витамин D от ултравиолетовите  лъчи ще намали риска от развитие на множествена склероза, остеопороза и дори грип.

Увреждане на зрението
За много хора, проблемите със зрението са неизбежна последица от стареенето. Изследванията показват, че излагането на слънце може да усложни естественото намаляване на зрението. Според проучване от 2011 г. ултравиолетовите  лъчи, освен кожата увреждат и очите. Излагането на силно слънце повишава риска от развитие на катаракта или други проблеми със зрението.

Предизвиква внезапен обрив
При някой хора излагането на слънце може да предизвика обрив. Реакцията може да избухне от няколко минути до часове след излагане на слънце. Тези алергични реакции се обясняват с  порфирия, заболяване известно още болестта на върколак или вампирска болестта. Това състояние е причинено от генетична мутация или чернодробен проблем, които кара кожата да се подува като балон при излагане на слънце. За щастие това заболяване е рядко срещано.

Слънцето състарява кожата
Честото излагане на слънце предизвиква поява на повече бръчки и кафяви петна по кожата. За да се предпазим е добре да използваме крем с по-висока UV защита, слънчеви очила и широкопола шапка.

Премахва акне
В ограничени дози слънцето може да помогне за лечение на различни кожни заболявания като акне и псориазис. Тези заболявания благоприятно се повлияват от излагане на слънчева светлина. Разбира се не може да разчитаме само на слънцето, за да се избавим от тях.

Удължава живота
Според едно скорошно проучване, направено в Швеция, избягването на слънцето може да бъде също толкова вредно, колкото и пушенето. Изследователите установили, че средната продължителност на живота за тези, които избягват слънцето е с 2,1 години по-кратка спрямо тези, които прекарват повече време под слънчевите лъчи. Освен това жените, които се излагат по-често на слънце, са с по-малък риск за развитие на заболявания като диабет, множествена склероза и сърдечни болести.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери кожа | слънце | лъчи | зрението

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори