Сърдечно- съдовете заболяванения са основния причинител на смърт у нас

На 29 септември отбелязваме световният ден на сърцето. Според специалистите сърдечно- съдовите заболявания са сред най-големият причинител на смърт в ...

 29.09.2015 12:31
Сърдечно- съдовете заболяванения са основния причинител на смърт у нас

На 29 септември отбелязваме световният ден на сърцето. Според специалистите сърдечно- съдовите заболявания са сред най-големият причинител на смърт в света, а в България всеки трети смъртен случай е в резултат на такова заболяване.

Лекарите припомнят, че превенцията е изключително важна, тъй като 80% от кардиологичните проблеми са предотвратими. Около 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно- съдови заболявания и инсулт могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Според данни изнесени миналата година над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно- съдови заболявания. Те са основният убиец у нас, като имат две основни проявления- миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. У нас, за разлика от останалите европейски държави, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно в България има около 12 000 - 13 000 инфаркта и между 25 000 - 30 000 инсулта,  което е  два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, най- често са остават инвалиди в тежка форма.

Като основна причина за високата заболеваемост и смъртност от сърдечно- съдови заболявания, специалистите посочват, че голяма част от българите продължават да живеят нездравословно. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери България | Според | заболявания | сърце | сърдечно-съдови | сърдечно | съдови | специалистите | смърт

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори