Тъмната страна на плодовете или защо не трябва да прекаляваме с тях

Дори децата знаят колко са полезни плодовете, но и те си имат своята тъмна страна.А тя е, че както с всяка храна, ползите и вредите зависят от...

 04.10.2016 20:00
Тъмната страна на плодовете или защо не трябва да прекаляваме с тях

Дори децата знаят колко са полезни плодовете, но и те си имат своята тъмна страна.

А тя е, че както с всяка храна, ползите и вредите зависят от количеството. Затова препоръките да се консумират колкото си искаме плодове не са издържани медицински.

Защото:

Плодовете съдържат много въглехидрати, основно фруктоза и по-малко глюкоза. Тоест това е една калорична храна, неподходяща в големи количества при диабетици и при диета за отслабване.

Дори диетата на Лидия Ковачева, основана на плодове и чай включва плодове не повече от 800 грама дневно, това са 3-4 средно големи плода.

Фруктозата прилича на глюкозата, но е два пъти по-сладка от нея, усвоява се лесно от организма и в разумни количества е добра за здравето.

Причината е, че плодовете имат висок гликемичен индекс, особено когато се прекалява с тях. Затова през лятото много хора хранещи се предимно с плодове напълняха. И оттук приказката „гладен и дебел”, доста калории и чувство за глад.

Гликемичният индекс означава как една въглехидратна храна се отразява на нивото на кръвната захар, като храните се сравняват на база чиста глюкоза. Най-полезни са храните с нисък гликемичен индекс, те влияят по-малко на кръвната захар, покачват я постепенно, плавно.

Тези с висок гликемичен индекс като много от плодовете бързо покачват кръвната захар, но най-опасни са храните с много висок индекс – с рафинирана захар, сладкиши, вафли, газирани напитки. Какво е положението при плодовете?

Ако приемем индекса на глюкозата за 100, гликемичния индекс на плодовете е: 76 за динята, 75 за тиквата (по-високи от този на белия хляб -73); ананас 66, стафиди 64, узрял банан 63. Това са плодовете с висок гликемичен индекс и трябва да се избягват от диабетици и при диети за отслабване.

Плодове с умерено висок индекс са грозде, портокал, праскова,  банан без кафяви точки, кайсии, манго, грозде, пъпеш –с 42-50. С нисък гликемичен индекс са ябълка, круша, слива с 38 индекс и грейпфрут, лимон, с около 25. Последните могат да се хапват по-свободно. Безопасната консумация на плодове при хора с проблем в метаболизма са три порции плодове дневно, порцията е колкото шепата на човек.

Плодовете не са подходящи за десерт, те увеличават обема на стомашното съдържимо, предизвикват ферментация и свързаното с това подуване, газове, тежест. Най-добре е да се консумират като леки закуски между храненията.

Плодовете съдържат полезни фибри, но при консумация на големи количества те дразнят, предизвикват болки и дискомфорт тъй като са трудносмилаеми.

Хапвайте плодове за здраве и с удоволствие, но с мярка. Още Хипократ е казал, че храната може да бъде лекарство или отрова в зависимост от дозата.

Източник: Pik.bg - News

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери плодовете | големи | плодове | захар | храна | висок | индекс | гликемичен | полезни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори