Стрес и наследственост са основните причинители на психични разстройства

10 октомври е деня на психичното здраве. В България, според статистиката около 20 процента от населението страда от психични разстройства. От тревожни ...

 09.10.2015 14:00
Стрес и наследственост са основните причинители на психични разстройства

В България, според статистиката около 21 процента от населението страда от психични разстройства. От тревожни разстройства страдат 11,4% от хората, с разстройства на настроението (депресии и афективни състояния)  са 6,2%, а злоупотребяващите с вещества са 3,3 %.

Според статистиката у нас по-често боледуват жените. Те са и по отворени към търсене на професионална помощ от мъжете. Като най-рискова група специалистите определят лицата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

Като основна причина за поява на разстройствата, лекарите посочват стреса. Икономическите фактори и генетичната предразположеност също са сред причинителите на психични заболявания.

Първоначални те  симптоми са на пръв поглед нормални и безобидни. Безсъние, честа умора, лошо настроение и раздразнителност са първите признаци на проблеми с психиката. Ако те зачестят човек трябва да потърси медицинска помощ веднага при психиатър, психотерапевт или психолог.

Хроничните заболявания се нуждаят от по- широкоспектърна терапия, в която е необходимо да се включват и социални работници. Специалистите апелират обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери заболявания | психични

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори