За риба в Стара Загора в Световния ден на риболова

Чества се от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова. Форумът е проведен през юли 1984 година. У нас представители на спортния и любителския риболов отбелязват празника с масови посещения на язовирите, реките и черноморското крайбрежие с надеждата, че на днешния ден ще хванат най-добрия улов за годината.

 27.06.2020 10:00
За риба в Стара Загора в Световния ден на риболова

Съботният почивен ден не е почивен за най-запалените рибари, които са заели любимите места на езерото "Загорка" в Стара Загора. Всъщност денят може и да се нарече почивен, тъй като за тази категория хора хващането на риба е нещо като 3 в 1:  хем хоби, хем почивка, хем ударна доза удоволствие.

Днешният ден, обаче, е по-специален. На 27 юни се отбелязва Световния ден на риболова.  Чества се от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова. Форумът е проведен през юли 1984 година.

У нас представители на спортния и любителския риболов отбелязват празника с масови посещения на язовирите, реките и черноморското крайбрежие с надеждата, че на днешния ден ще хванат най-добрия улов за годината.

Всяка събота на старозагорското езеро идва Тодор Астарджиев. С риболов се занимава повече от шест години. Идва тук, привлечен от чистия въздух и спокойствието. Днес е пристигнал още в 6 часа сутринта, но хвърлил въдиците час по-късно, тъй като за спортния риболов важи работно време и правилата трябва да се спазват.

Рядко ходи за риба извън града. Сред постиженията на старозагореца е 8-килограмов шаран, който се закачил на въдицата преди две седмици на същото място. За захранка Тодор използвал пелети. Освен тях употребява царевица и протеинови топчета. Всеки път рибата има различни предпочитания и е трудно да се определи кое й се "услажда" най-много.

За разлика от Тодор, който ползва дебелата зелена сянка на близките дървета, при колегата му Петко Енчев такива екстри няма. Налага се да разпъва чадър, за да се пребори с горещите слънчеви лъчи. Така с чадър, радио и въдичарски такъми, обичайният съботен излет на мъжа вече е в разгара си. Горещо е, но слънцето не може да изплаши запаления рибар.

Няколко шаранчета и каракуди вече са в живарника на 61-годишния майстор на риболова. Негова гордост е 10-килограмов сом, изваден от това езеро, както и 7-килограмов шаран от преди три седмици, архивиран на снимка в мобилния телефон. 

"Ей с тая щека го хванах", обяснява рибаря и разказва за предимствата на този вид въдица. 

Бай Петко приема риболова като хоби. "Слушам си музика, почивам си, като не кълве, не се изнервям", признава мъжът. На Езерото няма и коронавирус. Тук, сред природата, е изключително приятно. Хубаво е и на морето, казва старозагорецът. Ако отиде това лято, отново ще вземе въдичарските принадлежности.  Разказва, че обикновено по родното Черноморие обича да хваща попчета и зарган. 

Иначе, риболовът е една от най-древните форми на осигуряване на храна, а рибарите твърдят, че няма по-завладяващо усещане от улова.

Развлечение или занимание за почивка сред природата, процесът по улова на риба е толкова увлекателен, че с времето от навик той се превръща в страст, която е присъща както на мъжете, така и на жените по света. Наслука!

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Загорка | Стара Загора | езеро | риба | Световен ден | риболова | улова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори