Димитър Танев, ДБГ: Бойко Борисов нагло излъга от името на Европейската комисия.

"И според мен тук е опасността от нова санкция от ЕС, защото ние ги излъгахме, че имаме борсов пазар, а той е пълна бутафория. Уговорени мачове между държавата чрез единствените три доставчика на борсата - АЕЦ, ТЕЦ 2 и БЕХ и предварително избран търговец! И затова имаше дни, в които цената скочи повече от 300 %."

 19.12.2018 16:49
Димитър Танев, ДБГ: Бойко Борисов нагло излъга от името на Европейската комисия.

Санкция от ЕС за 77 млн. евро за газов монопол е огромен скандал, в който Борисов съзнателно вкара ЕК, говорейки от тяхно име лъжи. Не сме искали приватизация на „Булгартрансгаз“ беше техния светкавичен отговор. Какво крие Борисов? Не искаме да има конкуренция и друг да доставя газ през тръбите на Булгаргаз. Борисов признава това, но подвежда, че не искал да дава тръбите на турци и гърци. На никой не му трябват тръбите ни, а възможността да преминава и да продава газ през съществуващия газопровод, коментира скандала Димитър Танев, Движение България на гражданите пред нашата медия.

Според мен ни чака и нова санкция от ЕС за т.н. либерализиран пазар на ел. енергия. Пълен абсурд е, че при сделка на т.н. енергийна борса, не се знаят двете страни. Оповестява се или продавача или купувача. И ето доказателство: На 11.12.18 г. ТЕЦ 2 продава ток за цени от 101 до 116 лв. за mWh, на следващия ден 12.12.18 г. старозагорското дружество - Загора енерджи купува ток за 86 лв., а на последващия 13.12.18 г. Лукойл иска да купи ток за 105 лв. на mWh. За сделката на 12.12 не се знае кой е продавачът. Защо в предходния и следващ ден цените са с 20 % по-високи и не и ли това подарък за заводите в Стара Загора, които обявиха стачна готовност поради високите цени на тока, а правителството се уплаши, говори в цифри Димитър Танев.

Тъй като постоянно се сравняваме с Румъния, там, на Румънската енергийна борса, всичко е ясно - кой купува, кой продава, на каква цена. И най-важното, тя е свързана с борсите в Чехия, Словакия и Унгария и се виждат трансферите между страните. Никой обаче не знае колко, кога и на каква цена се изнася ток от АЕЦ Козлодуй. И само за справка цената на Румънската борса не е много по различна от тази в БГ (в час пик е около 50-60 Евро или 100-115 лв., колкото и на нашата борса).

Моят въпрос е: не се ли изнася  по - евтина енергия от АЕЦ, а тук да се продава по-скъпата от ТЕЦ. И според мен тук е опасността от нова санкция от ЕС, защото ние ги излъгахме, че имаме борсов пазар, а той е пълна бутафория. Уговорени мачове между държавата чрез единствените три доставчика на борсата - АЕЦ, ТЕЦ 2 и БЕХ и предварително избран търговец! И затова имаше дни, в които цената скочи повече от 300 %.

Затова и цената на тока  ще скача, защото ние не можем да изпълним директивата за еко изискванията и поради това, цената на въглеродните емисии скочи пет пъти. Стотици милиони годишно ще трябва да плащаме за квоти. И ето омагьосан кръг - АЕЦ на голяма печалба, която се прибира от БЕХ, който пък плаща глобите и емисиите на ТЕЦ.  Кого лъжем? Това колко време ще продължи? Може ли да си позволим стотици милиони за санкции  и за квоти? То е като да поддържаме аналогова телефония, защото производство на ел. енергия с въглища е от 20 в.?  Или пък като едно време да си пържим картофите със свинска мас?

И за финал Димитър Танев сравнява гръцко производство, аналогично на производството на нашия комплекс Марица изток. В него са заети 2 500 човека и произвеждат 50 млн. тона въглища/ г., при нас 7 000 човека произвеждат 30 млн. тона/ г. Иначе казано с три пъти по-малко заети, се прави два пъти по-голямо прозводство.

Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ – най-голямата топлоелектрическа централа на въглища на Балканите е в тежък финансов колапс. Публична тайна е, че за всяко ново назначение в централата, дори и на ниски позиции, се плаща, а да получиш мечтаното място е препоръчително да си поне симпатизант на ГЕРБ.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери пазар | енергия | Борисов | въглища | борса | Димитър Танев | ЕК

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори