В Стара Загора се проведе поредна дискусия за бъдещето на комплекс "Марица-изток"

Кметът Живко Тодоров, инициатор на срещата, откри форума. В приветствието си той изрази надежда, че очаква да бъдат дадени отговорите на най-важните въпроси. Участие във форума взе и новият областен управител на Стара Загора Ива Радева, която пожела дебатът днес да бъде експертен, а не политически, за да се намери решение да се излезе от тази патова ситуация и за държавата, и за региона.

 28.08.2023 13:20
В Стара Загора се проведе поредна дискусия за бъдещето на комплекс "Марица-изток"

В Стара Загора се проведе трета дискусия за бъдещето на енергийния комплекс "Марица-изток".

Преди началото пред сградата на Общинската администрация се проведе митинг-протест.

Протест преди дискусията за бъдещето на енергийния комплекс "Марица-изток" в Стара Загора | stz24 Новини от Стара Загора и региона

Кметът Живко Тодоров, инициатор на срещата, откри форума. В приветствието си той изрази надежда, че очаква да бъдат дадени отговорите на най-важните въпроси. Участие във форума взе и новият областен управител на Стара Загора Ива Радева, която пожела дебатът днес да бъде експертен, а не политически, за да се намери решение да се излезе от тази патова ситуация и за държавата, и за региона.

Ива Радева изрази надежда съвсем скоро да имаме конкретни решения как да се случи тази трансформация. "Напълно съм наясно, че комплексът "Мина Марица-изток" е ключов и основен за регион Стара Загора, но регионът има огромен потенциал да си остане стратегически за България, тъй като се намира между основните най-развити региони - София, Пловдив и Бургас, включително и на линията между Турция и Румъния, каза още тя.

"Има15 години тази трансформация да се случи и тя трябва да стане по най-правилния, справедлив и плавен начин", категорична бе Радева.  

В Териториалните планове не се поемат ангажименти по отношение на работата нито на "Мини Марица-изток", нито на електроцентралите, уточни заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов в началото на форума.

Ненов подчерта, че плановете имат за цел да адресират ефектите от прехода и да позволят да бъдат предприети мерки в посока към хората, които биват засегнати от прехода във връзка с новите възможности, които се предлагат. 

По отношение на Териториалния план има "лека ревизия" на някои от дейностите или направленията, които ще бъдат финансирани. Един от фокусите е рекултивация на терените на "Мини Марица-изток" в допълнение към това, което е ангажимент на мините като концесионер. Други области касаят новите индустрии, които се очаква да бъдат развити и да предложат нови работни места в района. Такива са по веригата на производство на водород, възобновяеми източници и т.н., обясни още Ненов.

Кметът Живко Тодоров добави, че ако всичко записано в плана до момента се реализира, ще има огромен негативен ефект върху Стара Загора и по-малките общини в региона, които ще са пряко засегнати. „Когато се прави Териториален план за справедлив преход трябва той да бъде истински справедлив и плавно изпълнен. Трябва да се помисли за работеща алтернатива, предварително начертана програма и работна група на високо ниво.  Вече дори е късно, защото това трябваше да се случи още преди години, за да има сега свободни места за работещите в комплекса, които ще бъдат най-засегнати. Нека първо се създаде заетост и след това да се уволняват хора. Надявам се на следващата среща да говорим за нови работни места“, каза в края на срещата Живко Тодоров.
 

Дискусията продължи над 2 часа и завърши с перспектива за четвърта среща в края на месец септември. 

Сред тези, които изразиха становище бе и Бисер Бинев, председател на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток".

"Не сме съгласни с така предложените Териториални планове, могат да се измислят много по-добри варианти, за да има наистина плавен и справедлив преход и "нито един да не изпадне от борда", категоричен бе по време на форума Бинев.  Няма яснота относно преквалификацията и съдбата на работещите, допълни той.

"В какво ще бъдем преквалифицирани?", попита той.

Участие в срещата  взеха кметът на общината Живко Тодоров, заместник-министрите Красимир Ненов и Ива Петрова  – Министерство на енергетиката, Гинка Машова-Станчева – Министерство на труда и социалната политика, Ивайло Шотев – Министерство на икономиката и индустрията, Ангелина Бонева – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, областният управител на Стара Загора Ива Радева и представителите на двете синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери дискусия | В Стара Загора се проведе | бъдещето на комплекс "Марица-изток"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори