Д-р Неделчо Тотев: Увеличението на заплатите на сестрите е заслужено, но нереалистично

Ако увеличим заплатите на медицинските сестри е задължително да увеличим и на лекарите. И тогава ще фалираме, защото няма откъде да вземем тези пари, каза д-р Тотев

 11.04.2019 12:38
Д-р Неделчо Тотев: Увеличението на заплатите на сестрите е заслужено, но нереалистично

От 1 юни стартовата заплата на медицинските сестри става 950 лева. Кабинетът отпусна допълнителна субсидия от до 50 милиона лева за болниците. Начална заплата от 950 лева ще получават и останалите професионалисти по здравни грижи - лаборанти, рехабилитатори, фелдшери.

Увеличението ще бъде разписано в нова методика за формиране на заплащането, която трябва да бъде готова до 15 май.

До момента обаче не е коментиран въпросът дали ще има увеличение на заплатите на лекарите. В старозагорската болница например има лекари, чието месечно възнаграждение е в размер на 750 лева. Това означава, че след 1 юни техните заплати ще бъдат по-ниски от тези на сестрите.

„Няма да има напрежение. След като се увеличават заплатите на сестрите, следва да се увеличат и на лекарите”, коментира изпълнителният директор на старозагорската болница проф. Йовчо Йовчев. Той е на мнение, че освободеният ресурс от заплатите на сестрите ще отиде за по-високи лекарски възнаграждения.

На противоположното мнение е председателят на Националното сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Той определи увеличението като заслужено, но нереалистично. От казаното не става ясно тези 950 лева нетно или брутно възнаграждение са.

„Ако увеличим заплатите на медицинските сестри е задължително да увеличим и на лекарите. И тогава ще фалираме, защото няма откъде да вземем тези пари. Ако не увеличим заплатите на лекарите, те ще напуснат. От снощи ми се обаждат колеги, които го заявиха категорично. Докторите не стачкуват, те просто напускат”, обясни д-р Тотев. Според него трябва да се направят компромиси и от двете страни, да се изработи план, който да се следва. Всичко останало е срив в системата.

В понеделник ще се проведе среща в Министерството на здравеопазването, на която да бъде обсъдена новата методика за формиране на заплащането.

 

снимка: News.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери лева | заплатите | тези | Тотев | лекарите | сестри | сестрите | медицинските | увеличим

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори