От "Има такъв народ" изразиха подкрепа на протестите на миньори и енергетици от комплекса "Марица-изток"

От ИТН посочват, че въглищните централи в България ще бъдат изведени от експлоатация един ден, но това ще стане само въз основа на национален консенсус и тогава, когато те станат неконкурентни и ненужни за енергийния баланс на страната.

 12.10.2021 15:56
От "Има такъв народ" изразиха подкрепа на протестите на миньори и енергетици от комплекса "Марица-изток"

От "Има такъв народ" разпространиха декларация в подкрепа на протестите на миньорите и енергетиците от комплекса "Марица-изток".

"В публичното пространство съществува официално непотвърдена информация за намерения на ЕК да предложи дата за затваряне на въглищните централи в България преди 2038 година. Това е особено притеснително в контекста на задълбочаващата се енергийна криза в Европа и в страната, чието развитие е непредсказуемо и може да ни причини необратими икономически щети. В тази връзка трябва да споменем и обстоятелството, че редица страни членки на ЕС ускорено пускат повторно в експлоатация спрени въглищни централи като основна антикризисна мярка", се казва в изпратената до медиите декларация на Консултативния съвет "Енергетика" към ИТН.

На фона на тази сложна енергийна обстановка, енергийните експерти на ПП "Има такъв народ" изразяват категорично несъгласие с този подход към страната ни, най-малкото - поради четири причини, и ги изброяват.

"Налагането на принудено решение с толкова кратък срок без анализ на състоянието и последствията за националния мощностен и енергиен баланс за период от 15-20 години е недопустимо. То е рисково и е в нарушение на основни европейски принципи и стандарти за енергийно планиране", посочват от ИТН. Според тях налагането на такова ускорено решение е и нарушение на основното човешко право на труд на работещите в комплекса. "Приложението на такова решение без предлагане на алтернативна заетост на тези хора е основание за завеждане на дело пред Европейския съд за правата на човека и ние ще подкрепим и консултираме всяка организирана инициатива на работещите в минните региони в България в тази връзка", се заявява в декларацията.

От ИТН посочват, че въглищните централи в България ще бъдат изведени от експлоатация един ден, но това ще стане само въз основа на национален консенсус и тогава, когато те станат неконкурентни и ненужни за енергийния баланс на страната. "Днес такова решение е недопустимо и застрашава енергийната и националната сигурност на страната", заявяват от партията.

Енергийните експерти на ИТН изразяват недоумение от продължаващата повече от година "пасивност на ЕК за овладяване на енергийната криза и липсата на каквито и да са предложения за реформи и гъвкави мерки". Убедени сме, че съществуват възможности за омекотяване на последствията от тази криза на европейско ниво посредством частично компенсиране на основните причини: въздействието на изкуствено създадения дефицит на природен газ и необоснованият ръст на цените на въглеродни емисии през 2021 година, посочват от ИТН и отбелязват, че имат разработен такъв план за действия и ще го предложат на ЕК чрез българското правителство.

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | страната | Такова | решение | централи | комплекса

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори