Мащабният проект на "ВиК" Стара Загора ще бъде завършен в срок

Очаква се неговото финализиране да стане в средата на 2023 г. В Стара Загора по обективни причини забавяне се очаква само в участъците, където има открита археология.

 31.01.2023 14:43
Мащабният проект на "ВиК" Стара Загора ще бъде завършен в срок

Мащабният инфраструктурен проект, изпълняван от „Водоснабдяване и канализация – Стара Загора“ ЕООД по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, ще бъде завършен в срок, стана ясно по време на информационен ден. Няма забавяне на изпълнението на проекта, увери управителят на водното дружество инж. Радостин Миланов.

Очаква се неговото финализиране да стане в средата на 2023 г. В Стара Загора по обективни причини забавяне е възможно само в участъците, където има открита археология. 

„Проектът предвижда работа по 12 обекта, разделени в четири агломерации- Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан. Най-голямата агломерация е Стара Загора, която е разделена на две основни части- Северна и Южна“, обясни координаторът на проекта инж. Антон Тонев. 

Дейностите по подмяна на трасета и изграждане на нови мрежи в градските части вече са осезаеми и за жителите на Стара Загора,  Казанлък и Раднево, а в Чирпан реконструкциите са на практика завършени.

В южната част на Стара Загора се работи както по водопроводната, така и по канализационната мрежа. Успоредно с това вървят и дейностите по обект 2, който засяга кварталите, северно от бул. „Цар Симеон Велики“. По някои от изпълнените трасета вече е положена настилка, а по други е направена заготовка за полагането на асфалта. По канализацията е изпълнено трасето на Дъждовния колектор южно от голям търговски център.

Намаляването на загубите в разпределителната мрежа, чувствителното намаляване на инфилтрацията в канализационната мрежа, възможността за пречистване на отпадъчните води и по-голяма грижа за опазването на околната среда, както и повишаване качеството на питейната вода са целите, при чието осъществяване ще се повиши и качеството на живот в градовете Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан. Актуална информация за проекта има и в сайта на община Стара Загора:  https://www.starazagora.bg/bg/vremenna-organizatsiya-na-dvizhenieto

Водоснабдяване и канализация ЕООД Стара Загора ще вложи собствени средства за подобряване ефективността на важни оперативни процеси. Предвижда се да бъдат надградени съществуващите SCADA (система за мониторинг и управление на водни потоци) и GIS (географска информационна система) системи, както и да се внедрят нови софтуерни решения, подпомагащи цялостната дейност по управление и експлоатация на системите.

В ход е и реконструкцията на водопроводната и канализационната мрежа на гр. Казанлък, където се обособяват три самостоятелни водоснабдителни зони.

Дейностите по проекта в агломерация Раднево се очаква да приключат напролет.

Цялостното асфалтиране на улиците е ангажимент на изпълнителя, коментира инж. Пеньо Пейков, ръководител на направление проекти във “Водоснабдяване и канализация” EООД.  Той информира за Споразумение между общините Стара Загора и Казанлък от една страна и В и К от друга за дялово участие в асфалтирането на улиците „Васил Левски“, „Гурко“, „Августа Траяна“, „Х. Д. Асенов“ и „Боруйград“ в Стара Загора. Стана ясно, че в Споразумението са описани ангажименти на страните така, че Общините да синхранизират инвестиционните си програми с финализирането на проекта на В и К дружеството.

Само 35 млн. лв. от почти 122 млн. лв. обща стойност по проекта са преведени до сега на дружеството.

Участие в срещата взе и Стоян Стоянов, заместник областен управител на Област Стара Загора.  Беше направена презентация за това на какъв етап е изпълнението на проекта по агломерации.

Информационният ден се проведе в рамките на  проект №.BG16M1OP002-1.016-0013, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне BG16M1OP002-1.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура“ на конкретен бенефициент “Водоснабдяване и канализация” EООД - Стара Загора.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Казанлък | Стара | Загора | ВиК | проекта | информационен ден

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори