Кои са новите проекти в Плана за възстановяване и устойчивост?

Предлага се решение на един от големите проблеми, пред които ще се изправи България през следващите години - какво се случва с Маришкия басейн, в който трябва да бъде затворена ТЕЦ "Марица Изток 2". Подобрената версия предвижда там да бъде изградена газова централа с 1 GW мощност.

 21.07.2021 16:14
Кои са новите проекти в Плана за възстановяване и устойчивост?

Новият вариант на националния план за възстановяване и устойчивост, подготвен от екипа на вицепремиера Атанас Пеканов, вече е факт.

Реално огромна част от проектите в него са сменени, а много от тези, които са били и в първата версия, подготвена от предшественика му Томислав Дончев и кабинета Борисов-3, са претърпели пълна промяна. Предлага се решение на един от големите проблеми, пред които ще се изправи България през следващите години - какво се случва с Маришкия басейн, в който трябва да бъде затворена ТЕЦ "Марица Изток 2". Подобрената версия предвижда там да бъде изградена газова централа с 1 GW мощност.

Първото, което прави впечатление, е, че са увеличени средствата по основните две пера - за зелен преход и иновации. В новия национален план те получават съответно 36.8% и 27.4% от общия бюджет. Във варианта на ГЕРБ дяловете им бяха съответно 35,6% и 26%.

Финансовата рамка е 12,6 млрд. лева от ЕС и над 8,2 млрд. лева българско съфинансиране.

Естествено зелените инициативи в новия национален план са свързани до много висока степен с енергийния сектор. Предвидено е участие на частни инвестиции в проектите за около 3,6 млрд. лв., a с държавното финансиране, ще достигне 4,32 млрд. лв. Така на практика зелените инвестиции у нас може да стигат около 9 млрд. лв.

Тези средства ще бъдат насочени към енергийна ефективност и ВЕИ технологии.

Решението за проблема с предстоящото затваряне на държавата ТЕЦ "Марица Изток 2", което ще остави без работа десетки хиляди хора в Маришкия басейн, е изграждането на нова газова мощност на територията на комплекса. Тя ще бъде с мощност от поне 1 GW и ще бъде подкрепа по плана с 498,7 милиона лева от ЕС. Тук впечатляващото е националното финансиране, което е над два пъти по-голямо от средствата от ЕС - 1,16 млрд. лева от бюджета. Общо бюджетът за изграждането на новата газова централа излиза 1,6 млрд. лева.

Към този проект има и допълнителен. Става дума за изграждане на газопровод, който да доставя синьото гориво до бъдещата централа, както и до другите индустриални потребители в района. За тази цел са осигурени 32,6 милиона лева. Вероятно захранването на тази тръба ще е от интерконектора между България и Гърция, който в момента се строи.

Планът "Пеканов" предвижда и изграждане на минимум 1,7 GW възобновяеми енергийни мощности чрез инвестиции от 877,7 млн. лв. от ЕС и 1,78 млрд. лева от бюджета. Други 92,5 млн. лв. са предвидени за пилотен проект за производство на енергия от геотермални източници.

Сериозни средства са предвидени и за изграждане на цифрова инфраструктура - 527,2 млн. лв. от ЕС и 404,9 национално съфинансиране.

Включени са и няколко жп проекта. За цифровизация и модернизация на системите за безопасност и енергийна ефективност по жп направления на TEN-T мрежата са осигурени 296,5 млн. лв. Отделно за тягови подстанции и системи за управление са предвидени 273,2 млн. лв. За първи път по европейски програми са предвидени и средства за нови влакове - 217,6 млн. лв. В плана остават и 360 милиона лева за продължаването на третия метродиаметър в София.

По информация на offnews.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери млрд | план | План за възстановяване и устойчивост

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори