Липсата на работна ръка е един от основните проблеми пред бизнеса

Велев допълни, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда. Според него възможност за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури.

 03.02.2023 14:19
Липсата на работна ръка е един от основните проблеми пред бизнеса

Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата на работна ръка. Това каза пред журналисти в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Най-сериозно това се усеща в секторите строителство и промишленост. "Това не е проблем отскоро и ще е за дълго", смята той.

Велев допълни, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда. Според него възможност за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури. "Имаме държавна и общинска администрация, колкото да управляваме цял свят", коментира той.

Велев обясни и позицията на АИКБ относно приетото решение от Народното събрание размерът на минималната работна заплата да бъде 50 на сто от средното брутно възнаграждение. "Това решение е неправилно и вредно за страната и за хората, и ще го атакуваме по съответния ред. Смятаме, че минималната работна заплата трябва да се договаря между партньорите, всъщност Народното събрание иззе функциите на Тристранния съвет, и да се отчитат много повече показатели", обясни още той.

Според него при този начин на определяне на минималната работна заплата "в редица икономически дейности тя ще изпревари средната работна заплата и там всички трябва да получават еднакво възнаграждение независимо от това, че полагат различен труд и са с различна квалификация. Това би насърчило хората, които не се квалифицират, а ще ощети квалифицираните и трудолюбивите", подчерта председателят на АИКБ.

Най-важните приоритети пред АИКБ през настоящата година е приемането на България в еврозоната, в Шенген и в ОИСР. Велев е на мнение, че да бъдем приети в еврозоната от 1 януари 2024 година е постижима цел. Затова всички ние трябва да положим усилия-работодатели, бизнес и предприятията, каза още той. Велев посочи, че овладяването на ценовия ръст е много важно, тъй като това е критерият, по който България не отговаря на условията.

"Възможност за това е програмата за компенсиране на високите цени на електроенергията, която от 1 януари т.г. установява нов праг за компенсиране на стойност 200 лева за мегаватчас. Това би помогнало за този процес за овладяване на цените", каза още той.

В Стара Загора от Асоциацията на индустриалния капитал проведоха среща с представители на бизнеса от областта. Събитието е част от ежегодните срещи, които Асоциацията организира с предприятията и компаниите по региони, членовете и браншовите организации в страната. Целта на срещата беше да се обсъдят проблемите и възможностите за насърчаване, които стоят пред бизнеса, като основен акцент беше поставен върху малките и средните предприятия.

Наред с незабавните мерки за осигуряване на предвидими и конкурентни цени на енергията посредством компенсиране на непазарният им скок, за АИКБ от изключително значение е и изготвянето на енергийна стратегия и пътна карта на прехода. Фокус се поставя и върху развитието и модернизирането на електропреносната мрежа, изграждането на ВЕИ за собствени нужди от предприятията и домакинствата, както и реформирането на електроенергийния пазар преди да се направи пълната му либерализация.

През 2023 година Асоциацията ще работи активно и за подобряване на бизнес климата, развитието на капиталовия пазар и подкрепата за инвестиции. Подкрепата за инвестиции може да се осъществи чрез успешно стартиране на изпълнението на европейските програми и проекти за периода 2021-2027 г., както и на Плана за възстановяване и устойчивост.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | Според | него | Това | работна | заплата | каза | Асоциацията | ръка | Велев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори