Министър Илин Димитров в Стара Загора: Имаме нужда от създаване на позитивен имидж на страната ни

Министърът похвали Стара Загора по отношение на туристическата дейност, която развива.

 04.10.2022 12:46
Министър Илин Димитров в Стара Загора: Имаме нужда от създаване на позитивен  имидж на страната ни

Имаме нужда от създаване на позитивен имидж на страната ни, трябва да работим на вътрешно и международно ниво. Самият начин, по който ние говорим за туризма също е негативен. Няма как да продаваме услуга, ако говорим лошо за нея, каза в Стара Загора министърът на туризма Илин Димитров. Той присъства на работна среща между туристическия бизнес и местата  власт. Тя е организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти със съдействието на Община Стара Загора.

Министърът похвали Стара Загора по отношение на туристическата дейност, която развива.

"Градкият туризъм, особено там, където има голям брой културни събития, се възстановява в пъти по-бързо, а Стара Загора е надминала нивата от 2019 година по брой нощувки, което означава много добра работа, за което ви поздравявам", подчерта Димитров.

Пет основни стълба заложихме в следващия бюджет, посочи министърът. Една от мерките е да бъде подпомогнат автобусният транспорт, като се възстанови възможността за предоставяне на 35 евро на седалка, друга мярка е таван на цените на енергоносителите.

Три пъти по-малко са гостите от Германия, съобщи Димитров.

"Вчера беше подписан меморандум, с който се разширяват дейностите в областта на туризма. Предстои организиране на турове в страната, по време на които ще бъдат представени различните видове туризъм. Трябва да покажем, че искаме да възобновим броя на туристите от Германия. В края на октомври в 6 града ще направим и срещи между български и полски бизнес, идеята е да засилим присъствието ни в Полша", каза министърът.

"За пръв път получаваме похвали от чужди посланици по отношение на рекламирането на страната ни. Имам сериозен екип, който прави всичко възможно, за да представи страната ни по най-добрия начин", сподели още Димитров. 

Ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева приветства участниците в срещата. "Стара Загора има много неща, с които да се похвали, но за мен е важно с какво ние бихме били полезни на туроператорите, за да развият своя бизнес, включвайки Стара Загора и региона.  Тази година, от август и малко преди това, ние сме възвърнали резервациите от 2019 година, което показва, че усилията, които полагаме и ключовите събития в Културния календар помагат за привличането на туристи", подчерта Желева.

Тя акцентира върху откриването на обновения Зоопарк и ремонтиран Летен театър и започването на разкопки на т.нар. Медни рудници край Стара Загора, които са част от по-мащабен проект.

Инфлацията, геополитическата обстановка и липсата на кадри са сред най-големите проблеми пред туристическия бизнес, посочи Димитрина Горанова, председател на АБТТА в отговор на журналистически въпрос на stz24.com.

Сред темите на работната среща са тези за "Преосмислен туризъм" с фокус към бъдещето, "Туризъм на преживяванията" , "Как да развием устойчива туристическа дестинация и продукт в условията на кризи - взаимодействия между местните структури за управление на туризма, културните институции и бизнеса".


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери нужда

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори