Министър Петкова: Рано е да говорим за щети (ВИДЕО)

Сероочистващата инсталация на 7-ми блок не е засегната

 24.06.2019 16:11
Министър Петкова: Рано е да говорим за щети (ВИДЕО)

Пожарът е възникнал при извършване на планов ремонт, изпълняван от външна фирма. Изгорял е коминът на сероочистващата инсталация на 8-ми блок. Всички хора са изведени, няма пострадали, което е най-важното. Извършено е замерване от РИОСВ, при което не са установени превишения на нормите. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова, проято пристигна в ТЕЦ „Марица изток 2”.

Сероочистващата инсталация на 7-ми блок не е засегната. Енергийният министър допълни, че все още е рано да се говори на каква стойност са щетите. Застрахователите са информирани, обясни Петкова.

Огънят е овладян почти веднага, благодарение на действията на пожарникарите. Те са предотвратили евентуалното запалване на въглищните складове и не са допуснали огънят да засегне други участъци.

Предстои разследване. Няма данни за грубо нарушение на работния процес. Ако се установи, че длъжностно лице е виновно за инцидента, то може да получи до 5 години лишаване от свобода. Разследването ще се води от Национална следствена служба.

Взети са  всички необходими мерки за обезопасяване на района, коментират от РИОСВ. Няма пострадали, няма и опасност за населението. Екипи от пожарната към централата и ПБЗН са реагирали веднага за локализиране на аварията.

Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха в района на село Полски градец, която е на отстояние 7,5 км от централата, не отчита превишения по контролираните замърсители на атмосферния въздух - серен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици както по време на аварията, така и към настоящия момент.

РИОСВ - Стара Загора ще продължи да следи данните от автоматичните станции в региона и при евентуално нарушаване на качеството на атмосферния въздух ще информира незабавно населението и съответните контролни органи.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Петкова | блок | инсталация | РИОСВ

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори