От КТ "Подкрепа" настояват за строг контрол на средствата, които ще бъдат отпуснати за комплекса "Марица-изток" за следващите четири години

Както вече е известно, депутатите одобриха отпускането на 250 млн. лв. на енергийния комплекс годишно за периода 2024 – 2028 г. Средствата ще бъдат залагани в държавния бюджет и използвани за техническа рекултивация. Те ще бъдат предоставяни на „Мини Марица изток“, а предвидените дейности ще се изпълняват само от компанията, без преотдаване на други изпълнители, вкл. дружества с държавно и общинско участие. На второ четене бяха гласувани и промените в Закона за енергетиката, с които се отлага с година либерализацията на електроенергия.

 26.04.2024 15:37
От КТ "Подкрепа" настояват за строг контрол на средствата, които ще бъдат отпуснати за комплекса "Марица-изток" за следващите четири години

От КТ "Подкрепа" настояват за строг контрол на средствата, които бяха гласувани вчера в НС за "Марица-изток", както и да се следи дали ще бъдат похарчени по предназначение. Това обявиха представители на синдиката на съвместна пресконференция с кмета Живко Тодоров.

Както вече е известно, депутатите одобриха отпускането на 250 млн. лв. на енергийния комплекс годишно за периода 2024 – 2028 г. Средствата ще бъдат залагани в държавния бюджет и използвани за техническа рекултивация. Те ще бъдат предоставяни на „Мини Марица-изток“, а предвидените дейности ще се изпълняват само от компанията, без преотдаване на други изпълнители, вкл. дружества с държавно и общинско участие. На второ четене бяха гласувани и промените в Закона за енергетиката, с които се отлага с година либерализацията на електроенергия.

При правилно разходване, тези средства ще стигнат и гарантират работа на служителите за следващите четири години, подчерта Бисер Бинев, председател на КТ "Подкрепа" в Мините. 

"Заявихме, че сме категорично против източването на средства за бесмислени и безполезни програми по картографиране и преквалификация на работниците, докато няма ясни и точни алтернативи за тях - нови работни места с необходимото достойно заплащане и условия на труд. Настояваме и за пълен контрол на средствата, които се изразходват. Всички пари за рекултивация ще бъдат в "Мини Марица изток", няма право да се извършват от други предприятия и фирми и трябва да се следи изпълнението на това", подчерта синдикалният лидер. 

"Всичко, което се случи вчера е плод от няколкомесечна съвместна работа с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, за което искаме искрено да му благодарим, както и на всички, гласували в пленарна зала решенията", посочи Бинев. Той изказа благодарност и на всички енергетици и миньори, участвали в протеста вчера, както и на онези, които изразиха своето недоволство на магистралите преди това.

Общественото мнение в Стара Загора е напълно в подкрепа на комплекса, а винаги съм казвал, че „Марица-изток“ представлява Стара Загора“, посочи Живко Тодоров.

"Какво би означавала Стара Загора без "Марица-изток" и тези хора, които работят, когато те не получат заплати и без целия паричен поток, който се генерира?", попита кметът Живко Тодоров. Тогава няма да има пари и за малкото квартално магазинче,  за фризьорката, дори и за най-малките бизнеси парите ще намалеят. Това е кауза на всички нас, да запазим прехраната си и да направим по-сигурно бъдеще на хората, които се трудят там", категоричен бе кметът.

"Не смятам, че трябва да се политизира това, което се случи вчера, то се случи благодарение до голяма степен на синдикатите", допълни той.

Живко Тодоров публично благодари на представителите на КТ "Подкрепа" за личната им ангажираност в битката за комплекса, както и на депутатите, подкрепили вчерашните решения.

На пресконференцията от КТ "Подкрепа" изразиха притеснението си относно учредяването на ново предприятие в структурата на Мините. Това се е случило без знанието на синдикатите, а предприятието е регистрирано с предмет на дейност: строеж на фотоволтаици, покупко-продажба на електроенергия и пренос. Споделиха и други притеснения: дали към момента има договори, които са целесъобразни за работата на комплекса и дали всяко нещо, което е закупувано е по приоритет.

От КТ "Подкрепа" дадоха пример със сключени договори за гумено-транспортни ленти за 6 милиона лева, каквито има в складовете, но в същото време пари за заплати няма.

„Всичко за зелената сделка е решено – това мнение битуваше в хората; ние им казваме, че нищо не е решено до последно, когато има гражданско общество и подкрепа от страна на местната власт“, посочи Иван Вълев, председател на синдикат „Подкрепа“ за рудник „Трояново-север“.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери години | Марица | средствата | настояват | "Марица-изток" | КТ "Подкрепа" | строг контрол | които ще бъдат отпуснати | както и дали ще бъдат похарчени | по предназначение

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори